Zavřít reklamu

Loni představený iOS 13 přinesl na iPhony celou řadu zajímavých novinek v čele Optimalizovaným nabíjením baterie. Jedná se o funkci, jejímž hlavním cílem je prodloužit životnost baterií v iPhonech a to konkrétně jejich chytrým nabíjením. Hlavní princip spočívá v tom, že se iPhone pozvolna učí režim uživatele včetně toho, kdy dává telefon nabíjet a podle toho řídí příjem energie z elektrické sítě. V optimálním případě by měla funkce fungovat tak, že pokud například denně uleháte ve 22 hodin, telefon se v průběhu noci nabije zhruba na 80 %, na kterých se drží, a zbylých 20 % dobije těsně před vaším probuzením, čímž má šetřit baterii. Funguje však tato funkce i v praxi? 

Na funkci Optimalizované nabíjení baterie se v dlouhodobém testu zaměřil ZDNet. Výsledek jeho testu je přinejmenším smutný. Zdánlivě skvělá funkce totiž nefunguje ani zdaleka tak chytře, jak si mnozí jablíčkáři po vyslechnutí Applu mysleli. Obecně se předpokládalo (a ze slov Applu na loňském WWDC to i víceméně vyplývalo), že iPhone při aktivní funkce Optimalizované nabíjení baterie bere dlouhodobě v potaz velké množství proměnných, ze kterých vytváří denní režim uživatele a podle něj následně nabíjí telefon. To se sice děje, ale bohužel jen částečně. Například reakce na nastavení budíku, události v kalendáři či zkrátka věci, které je schopen telefon z dat v sobě uložených vyčíst, nejsou ve funkci zohledněny a ta je tudíž svým způsobem zkostnatělá a využitelná jen v případě, že má uživatel stálý denní režim bez výkyvů. Pokud tomu tak není a uživatel je nucen někdy vstát mnohem dřív než obvykle, může odpojovat telefon od nabíječky nedobitý.  

Problémů je víc

Nešťastné vytváření denního režimu není nicméně jediným problémem této funkce. ZDNEt totiž dále znovu upozornil na to, že některým uživatelům se denní režim stále nevytvořil a telefon se jim tedy i přes aktivní funkce nabíjí zcela standardní rychlostí bez jakéhokoliv přiškrcení a prodlužování dobití. Jiní zase hlásí, že k dobití telefonu dochází i při stálém denním režimu a aktivní funkci Optimalizované nabíjení baterie vždy v jinou dobu. Tento problém můžeme potvrdit i my v redakci, jelikož se několika našim členům stává, že i přes zaběhlý denní režim vidí po sejmutí telefonu z nabíječky každé ráno na displeji jiný čas dokončení nabíjení, který navíc většinou absolutně nereflektuje náš denní režim. Funkčnost této vychytávky je tedy zatím poměrně mizerná. 

Spolehlivý recept na “rozchození” Optimalizovaného nabíjení baterie bohužel podle všeho nefunguje. Některým uživatelům sice stačilo funkci v nastavení jen vypnout a znovu zapnout či přeinstalovat telefon, mnohým však nepomohlo ani to. V tomto směru tak nezbývá než čekat na to, zda se Applu podaří tuto zajímavou funkci dotáhnout k dokonalosti některým z budoucích updatů. V opačném případě totiž bude i nadále jen slabým odvarem velmi dobrého nápadu, který má prodloužit životnost baterie o dalších několik měsíců. 

Dnes nejčtenější

.