Zavřít reklamu

Koronavirus je momentálně tématem číslo jedna. Mezi lidmi vládne strach a panika, což je podhoubím pro možné šiřitele dezinformací. Ohledně koronaviru existují i aplikace, které mají přinášet ty nejčerstvější zprávy týkající se tohoto problému. Ne ve všech se ale dozvíte pravdu. Proto má Apple podle CNBC v úmyslu zakazovat aplikace, které nepocházejí od uznávaných organizací nebo přímo nemocnic.

S redaktory CNBC hovořili čtyři vývojáři, kteří řekli, že Apple jejich aplikace zamítl. Šlo například o aplikaci, která má zobrazovat statistiky nakažených v jednotlivých státech. Apple se některé z těchto aplikací rozhodl blokovat i za situace, kdy prý jednotlivá data vycházela přímo z WHO. Apple tuto politiku oficiálně neoznámil, nicméně vývojářům řekl, že informace „ohledně současných medicínských informací“ musí být podloženy uznávanou institucí a že cokoli související s koronavirem musí být vydáno zdravotnickou organizací nebo přímo vládou. Nad důvodem zamítnutí například výše uvedené aplikace tedy visí otazník.

Apple v současné době má k obdobným aplikacím v nynější situaci specifický přístup. Podobných akcí proti dezinformacím se dopouští i sociální sítě jako Twitter nebo Facebook. Důvodem tohoto postupu Applu je taky fakt, že vzhledem k hysterii se snaží někteří výrobci na současné situaci profitovat a do těchto aplikací umísťují značné množství reklam. Jak se zdá, zásady Applu jsou dodržovány, neboť v App Store naleznete jen velmi málo aplikací týkající se viru. Pro tyto účely byla aktualizována i příručka pro pokyny pro vývojáře. V článku 5.1.1 je nově nařízeno, že aplikace poskytující služby ve vysoce regulovaných oblastech (jako jsou bankovní a finanční služby, zdravotní péče a letecká doprava) nebo vyžadující citlivé informace o uživateli, musí být podložena právnickou osobou, která poskytuje příslušné služby.

Dnes nejčtenější

.