Zavřít reklamu

K iPadům lze již řadu let bez problému připojit externí hardwarové klávesnice a tablety s nimi využívat z části jako klasické počítače. Těm je Apple v loňském roce přiblížil ještě více vydáním nového operačního systému iPadOS, který umožňuje iPady využít k daleko více věcem než předtím. Uživatelé se tak mohou těšit například o “odemčení” úložiště a možnosti jednoduchého připojení externích disků, které si s jejich tablety nově skvěle rozumí. Zde však snahy Applu o přiblížení iPadů počítačům nekončí. V iPadOS 13.4 totiž dorazí i podpora plného ovládání tabletu skrze klávesnici, která tak rozšíří stávající omezené možnosti tohoto příslušenství a jablečné tablety posune na novou úroveň.

S možností plného ovládání iPadu skrze klávesnici si Apple pohrával už v loňském létě, kdy byla tato vychytávka dostupná v beta verzích iPadOS 13.0. Krátce před vydáním ostré verze systému ji z něj však vývojáři Applu stáhli a pokračovali v jejím testování interně. O dobrého půl roku později si nicméně novinka opět razí cestu zpět do iPadOS, jelikož je k dispozici v rámci bet verze 13.4. Dostupná je konkrétně přes sekci Zpřístupnění v nastavení iPadu, z čehož vyplývá, že s ní Apple cílí primárně na hendikepované uživatele, kterým má usnadnit život. Nicméně své využití rozhodně najde i u zdravých lidí, kterým zkrátka příliš nevyhovuje dotykové ovládání a dávají raději přednost stiskům fyzické klávesnice. 

Nová funkce se zdá být zatím podle prvotních testů jednak spolehlivá, ale i uživatelský přívětivá. Její fungování je založeno na neviditelném kurzoru, jehož pozici vidí uživatel skrze barevná zvýraznění prostoru, ve kterém se zrovna nachází. Díky tomu je tak poměrně snadné například procházet mezi více aplikacemi  na ploše, potažmo přímo v nich. K pohybu slouží klasické šipky, avšak klávesnici je možné i přeprogramovat na vámi preferované možnosti ovládání. Ke spouštění jednotlivých aplikací a potažmo potvrzování vámi vybraných úkonů pak slouží mezerník nebo klávesa Enter. Co se týče multitaskingu, ten lze vyvolat jednak skrze drobné ikony, které se zobrazují ve spodní části displeje po připojení klávesnice, nebo pomocí šipky směřující na klávesnici dolů. Jakmile se multitasking spustí, lze v otevřených aplikacích na pozadí jednoduše procházet pomocí šipek a následně je pomocí příslušných kláves spouštět. 

Novince budou muset vývojáři své aplikace zřejmě částečně přizpůsobit, aby v nich mohl být její potenciál využit naplno. Nativní aplikace Applu nicméně už přizpůsobením umožňují, takže například Safari na iPadOS 13.4 lze alespoň podle beta testerů využívat prakticky stejně jako jeho macOS verzi i s klávesovými zkratkami, které právě z Macu každý dobře zná. Pokud by pak uživatelé přeci jen tápali, stačí ve iPadoS 13.4 navštívit Nastavení – Zpřístupnění – Klávesnice a tam novinku zaktivovat u příslušných položek, popřípadě si zde veškeré funkce klávesnice přizpůsobit dle vašich potřeb. Poměrně zajímavé přitom je, že je v tomto rozhraní možní vytvořit klávesové zkratky třeba i pro spouštění Zkratek pro Siri, což by je mělo posunout opět na další úroveň. Kdy přesně se ostrého vydání této verze iPadOS dočkáme není zatím zcela jasné. Jako nejpravděpodobnější termín se nicméně zdá konec března. 

Dnes nejčtenější

.