Zavřít reklamu

Rok 2018 byl z pohledu fanoušků Applu v mnoha ohledech velmi zajímavý. Jednou z nejzajímavějších věcí pak bylo rozhodně představení iPhonu XR a potažmo i veškeré spekulace okolo něj. O tom, že Apple chystá levnou variantu iPhonu X, se totiž spekulovalo dlouhé měsíce před jejím představením s tím, že se z ní má stát prodejní hit. Nicméně krátce před jejím představením naprostá většina analytiků otočila a iPhonu XR přestala věřit. Pravdou je, že ani samotné jablíčkáře novinka po svém představení úplně nenadchla, jelikož se na rozdíl od iPhonů XS a XS Max nevyprodala na Applu během několika málo sekund. Zdánlový outsider se však brzy změnil ve fenomén, který stále trvá. 

Přestože už Apple přesná prodejní čísla svých produktů nehlásí, jeho šéf se nechal po představení iPhonu XR hned několikrát slyšet, že jsou prodeje tohoto modelu více než dobré. Jeho slova začali záhy potvrzovat i analytici, kteří telefon zprvu odsuzovali, s tím, že si pomalu podmaňuje nejdůležitější trhy světa – tedy alespoň z pohledu Applu. Skvělých výsledků začal model XR dosahovat jak v Číně, tak později i v USA či Indii. Ani další země jej však nepřehlížely a jeho obliba i díky různým softwarovým vylepšením, které zlepšovaly například funkci Haptic Touch, rostla. A to podle analytické společnosti IHS Markit natolik, že se stal v loňském roce nejprodávanějším smartphonem na světě s velkým náskokem před veškerou koonkurencí. 

Podle analytiků se Applu podařilo v loňském roce prodat těžko uvěřitelných 46,3 milionů iPhonů XR, což je mimochodem o 16 milionů kusů více, než kolik se podařilo prodat Samsungu jeho nejprodávanějšího modelu. Tím byl konkrétně Galaxy A10, kterého se prodalo na 30,3 milionů kusů. Že byla sázka Applu na vytvoření nové generace levnějších telefonů trefou do černého svědčí i to, že na druhém místě v žebříčku nejprodávanějších smartphonů světa se umístil iPhone 11 se 37,3 miliony prodaných kusů. Tento model byl přitom na pultech obchodů dostupný teprve od konce září, zatímco XR celý rok. 

image-3
Apple tak znovu potvrdil, že trh se smartphony má přečtený jako snad nikdo jiný. Po blamáži s iPhonem 5c, který byl jeho prvním pokusem o levný iPhone, totiž tentokrát udeřil hřebík na hlavičku naprosto dokonale a doslova rozmetal veškerou konkurenci. Nutno podotknout, že lví podíl na tom má mentalita jeho fanouškovské základny. Když se totiž o podobný kousek – tedy vytvoření alternativy k vlajkovým lodím – rozhodl Samsung a světu v loňském roce ukázal model Galaxy S10e, ani zdaleka s ním neslavil tak obří úspěchy jako Apple se svými “levnými” iPhony XR a 11. 

Dnes nejčtenější

.