Zavřít reklamu

Říká se, že informace jsou platidlem dneška a v případě technologických gigantů a nadnárodních korporací toto tvrzení platí dvojnásob. O jeho pravdivosti se přesvědčil také bývalý manažer Applu Tom Sadowski, který před nedávnem přispěchal s knihou App Store Confidential, kde se podělil o některé firemní strategie a důkladně popsal, jaké to vlastně je mít na starost takový kolos. Jablečné společnosti se ale příliš mnoho detailů nelíbilo, a tak proti Tomovi i celému nakladatelství Murmann Verlag poslala zástup právníků.

Apple je v mnoha věcech poměrně tolerantní, tedy až do chvíle, než přijde řeč na obchodní tajemství, která si společnost dokonale střeží. Právě ta ve své knize App Store Confidential částečně poodhalil bývalý manažer jablečného online obchodu Tom Sadowsi. Z tohoto důvodu Apple poslal na autora knihy i celé nakladatelství Murmann Verlag právníky, kteří nařídili okamžité přerušení dalšího tisku, zničení rukopisu a stáhnutí kopií rozeslaných do knihkupectví a prodejen. Ač se jedná o poměrně radikální krok, který by mohl být v očích veřejnosti z jistých důvodů nepochopený, jablečná společnost na podobný přístup má zkrátka právo. Případné zneužití odtajněných informací by totiž mohlo vyústit v jak ekonomické škody, tak poškození pověsti.

Technologický gigant pochopitelně k celému incidentu dodal, že plně podporuje svobodu projevu a možnost sebevyjádření, ale na základě předešlé smlouvy Sadowski údajně porušil celou řadu nařízení a zároveň odmítl přizpůsobit se stanoveným podmínkám. Autor ostatně v knize zmiňuje také osobní setkání s Timem Cookem a nespočet bohatých osobních zkušeností, což by mohlo být vzhledem k povaze práce pro společnost kompromitující. Bývalý německý manažer v Applu konec konců pracoval přes 10 let, z toho část své kariéry dohlížel na propagaci iTunes v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Následně svou pozornost přesměroval na App Store, a to do až do listopadu loňského roku, kdy začal pracovat na volné noze a radit menším firmám a startupům s reklamou a monetizací obsahu. Uvidíme, zda se autor nakonec podřídí, nebo se dočkáme dalšího táhlého, nekonečného právního boje.

Dnes nejčtenější

.