Zavřít reklamu

Podpora 5G sítí bude již brzy u smartphonů naprostým standardem. Lví podíl na tom bude mít i Qualcomm, který se snaží dlouhodobě přicházet s kvalitními mobilními 5G modemy, jenž příjem vysokorychlostních sítí umožní. S dalším zajímavým kouskem se tento výrobce vytasil teprve před pár hodinami a nutno podotknout, že svět ním skutečně zaujal. 

Nový 5G modem z dílny Qualcommu nese název X60 a je přímým nástupcem nyní vyráběného modemu X55. Zatímco X55 je však postaven na 7nm, novinka X60 je postavena na 5nm procesu, díky čemuž je dle slov výrobce velmi energeticky šetrná a navíc se chlubí miniaturními rozměry. Tyto vlastností zaručeně velmi potěší i samotný Apple, který s Qualcommem uzavřel na dodávky 5G modemů dlouholetou smlouvu. Díky novému modemu totiž budou moci jeho iPhony nabídnout teoreticky delší výdrž, jelikož mu budou muset jednak poskytovat méně energie, ale také budou mít díky ušetřenému místu prostor na zvětšení baterií. 

Přestože je nový modem X60 představen na začátku roku 2020, Qualcomm se nechal slyšet, že první smartphony ním budou osazeny teprve na začátku příštího roku. Pravděpodobně se ho tak dočkáme v iPhonech 13, jelikož se zdá vzhledem k tomu, jak dlouho vývoj modemů trvá, vcelku nepravděpodobné, že by Qualcomm dokázal do jejich představení uvést novou generaci. Pokud pak Apple plánuje vydat některý ze svých iPhonů i příští rok na jaře (například nástupce iPhonu 9), mohl by se nový modem objevit i v něm. Zde už se však skutečně jedná jen o spekulace. 

Krátkodobá záležitost?

Přestože je Apple s Qualcommem dohodnut ohledně 5G modemů na dlouhodobé spolupráci, již poměrně dlouho se hovoří o tom, že ve svých dílnách již pracuje na vlastním modemu. Díky němu by se měl v budoucnu od Qualcommu zcela odtrhnout, což by mu mělo přinést mimo jiné slušné finanční úspory. Vývoj 5G modemů je nicméně velmi náročný a Applu ještě pěkných pár let zabere. 

Dnes nejčtenější

.