Zavřít reklamu

Pokud na vašem Macu často pracujete s jedním dokumentem, obrázkem, anebo jiným souborem, který vám slouží jakožto šablona, tak před každou úpravou musíte tento soubor duplikovat. Pokud byste jej totiž neduplikovali a upravili původní soubor, tak byste museli šablonu vytvářet znova, anebo ji někde hledat, což rozhodně není příjemné. Pokud se chcete v macOS vytváření duplikátních souborů zbavit, tak pro vás mám jeden skvělý tip, který určitě mnoho z vás využije.

Jak na Macu nastavit automatické vytvoření kopie souboru při jeho úpravě

Pokud chcete na Macu či MacBooku v prostřední operačního systému macOS vytvořit šablonu nějakého souboru, tzn. vlastnost souboru pro automatické otevření duplikátu a nikoliv původního souboru, tak postupujte následovně. V systému si najděte soubor, který chcete jakožto šablonu označit. Jakmile jej najdete, tak na něho klikněte pravým tlačítkem (dvěma prsty), a poté z rozbalovacího menu, které se zobrazí, vyberte možnost Informace. Po stisknutí této možnosti se otevře nové okno, ve kterém rozklikněte sekci Obecné. Poté už jen stačí, abyste zaškrtnuli možnost s názvem Šablona. Pak můžete okno s informacemi o souboru zavřít.

Nyní, kdykoliv tento soubor budete chtít otevřít, tak se vám otevře jeho přímá kopie, čímž neovlivníte původní soubor, tedy šablonu. Tato funkce je součástí operačního systému pro počítače od Applu již po dobu několika desítek let a jedná se tak o jednu z nejdéle zachovaných exkluzivních funkcí, které jsou součástí současného macOS. Možnost vytvoření šablony by mohli využít prakticky všichni uživatelé – od grafiků, přes administrátorské pracovníky, až třeba po účetní.

Dnes nejčtenější

.