Zavřít reklamu

Společnost Apple se stala členem aliance FIDO (Fast Identity Online Alliance), která skrze veřejně dostupný kód podporuje a vyvíjí silnější metody ověřovacích a bezpečnostních standardů (sama prosazuje vlastní U2F) a zároveň pomáhá zmenšit celosvětovou závislost na zadávání hesel. Apple se tak přidává ke stávajícím členům jako Amazon, Facebook, Microsoft, Samsung a dalším se stejným cílem zabezpečit online spojení a podpořit přijetí dvoufaktorového ověřování uživatelů, které je hlavním úkolem aliance.

FIDO U2F je otevřený ověřovací protokol, který umožňuje uživatelům bezpečně se přihlašovat k online službám při vynechání zadávání hesla nebo kódu. Za pomoci speciálního fyzického USB bezpečnostního klíče nebo technologie NFC na zařízeních, která jsou založena na podobném bezpečnostním protokolu jako chytré přístupové karty, se mohou uživatelé rychle a pohodlně přihlásit ke svým účtům. Tyto bezpečnostní klíče mohou být použity jako další metoda dvoufaktorového ověřování v online službách, kde je tento protokol podporován. Podporu nabízí v současnosti například Google, Dropbox či Facebook.

Prohlížeče Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge a Opera už tento standard podporují. S iOS 13.3 se přidalo i Safari, které také disponuje podporou pro FIDO2 fyzické přihlašovací klíče jako ty s konektorem Lightning od společnosti YubiKey. S podporou integrovanou i do Safari se zařízení s názvem YubiKey 5Ci stává mnohem použitelnější a pohodlnější metodou ověření než softwarově založené autentizační metody, není potřeba zadávat žádný kód, pouze jednoduše vložíte fyzický klíč do iPhonu nebo Macu (na trhu jsou i verze s USB-C) a je ověřeno. Podpora pro FIDO2 USB klíče používající protokol WebAuthn byla už dříve přidána do Safari 13 na macOS. FIDO bylo založeno v roce 2013 skupinou, která zahrnovala Lenovo a PayPal, aby vyřešili ne až tak skvělou schopnost systémů vzájemně spolupracovat, co se týče bezpečného ověřování.

Dnes nejčtenější

.