Zavřít reklamu

Internet je nezanedbatelnou součástí života mnohých z nás. Pravdou však bohužel je, že na něm číhá relativně velké množství různých nebezpečí, na která můžeme doplatit odcizením našich internetových účtů či v horším případě ztrátou financí. Bezpečné používání internetových účtů však není naštěstí vůbec složité.

Síla hesla

Nejzákladnější radou, kterou byste se měli řídit, je vytvořit si silné heslo. Jak ale takové silné heslo vlastně vypadá? Kromě toho, že záleží na jeho délce, byste v něm měli mít kromě malých znaků také nějaké velké znaky, čísla a speciální znaky v podobě křížku či hvězdičky. Pokud tyto požadavky naskládáte do alespoň osm znaků silného hesla, tak máte nejspíše vystaráno. Zároveň je nutné podotknout, že byste neměli používat hesla s klasickými slovy – zapomeňte tedy na heslo, ve kterém se nachází jméno vaší drahé polovičky, dětí, či pejska. Hesla by všeobecně neměla dávat žádný smysl.

Jednotné heslo je špatný nápad

Velkou chybou je používat na všech vašich internetových účtech jednotné heslo. Jakmile totiž útočník prolomí heslo k jednomu z vašich účtů, automaticky se pokusí získat přístup i k dalším účtům. Používání jediného hesla je sice jednoduché na zapamatování, avšak velmi nebezpečné. U každého účtu byste měli využít alespoň nějaké modifikace hesla, přinejlepším pak zvolit úplně jiné heslo. Pokud tedy dojde k odcizení jednoho účtu, máte jistotu, že se útočník nedostane k dalším vašim účtům.

Bezpečnostní otázky

Mezi další špatný zvyk je nastavování jednoduchých bezpečnostních otázek u účtů či hesel. Při zakládání některých internetových účtů jste si určitě někdy prošli tím, že jste si měli vybrat ze tří předpřipravených otázek, na které poté odpovíte. Pokud byste zapomněli heslo, tak se vás systém pro obnovu hesla zeptá na tyto odpovědi. Pravdou je, že byste neměli používat takové otázky, které lze uhádnout anebo zjistit velmi jednoduše – například jak se jmenovala vaše matka za svobodna a tak podobně. Bezpečnostní otázky by měly být alespoň trochu složité a zároveň byste měli brát v potaz to, aby ne ně nemohl odpovědět někdo další.

Veřejné Wi-Fi sítě

Většina webových prohlížečů vám dá v dnešní době vědět, zdali k webové stránce stránce přistupujete pomocí klasického HTTP, anebo zabezpečeného HTTPS. V případě Safari stačí lokalizovat zámeček vedle adresy webové stránky. Pokud jste připojeni k veřejné Wi-Fi síti, či jiné Wi-Fi, kterou neznáte, tak byste se neměli přihlašovat k žádným účtům, které se nachází na nezabezpečeném HTTP. Potenciální útočník by totiž mohl být schopný takové heslo jednoduše vystopovat, což není v případě šifrovaného HTTPS tak jednoduché.

Pozor na phishing

Čas od času se může každý z nás stát obětí phishingu. Jedná se o typ útoku, díky kterého z vás mají hackeři získat přihlašovací údaje k vašim účtům. Je nutné se řídit pravidlem, abyste se přihlašovali k vašim účtům pouze prostřednictvím oficiálních a zabezpečených stránek. Pokud vám přijde pochybná SMS zpráva či e-mail, ve kterém se nachází gramatické chyby a další nesrovnalosti, s informací o tom, že se máte přihlásit k vašemu účtu, tak to rozhodně nedělejte. Zároveň si dávejte pozor na různé stránky, které vám mohou vygenerovat heslo. Nikde totiž není napsáno, že tato hesla nejsou někde zapsaná. Provozovatel tohoto generátoru si může vytvořená hesla ukládat, a poté je používat k odcizení účtů.

Dvoufaktorová autentizace

Většina velkých společností si uvědomuje, že pouze heslo není úplně vhodné k zabezpečení veškerých údajů. Vznikají tedy různé dvoufaktorové autentizace, díky kterým se k vašemu účtu útočník nedostane ani tehdy, kdy zjistí vaše heslo. Dvoufaktorovou autentizaci nabízí i Apple – pro její aktivaci stačí přejít na Nastavení, kde nahoře klepněte na vaše jméno. Poté zvolte možnost Heslo a zabezpečení, kde si dvoufaktorovu autentizaci aktivujte.

Dnes nejčtenější

.