Zavřít reklamu

Česká aplikace Ventusky, která vizualizuje meteorologická data, nově nabízí možnost 3D zobrazení. Data o počasí si tak můžete prohlížet na interaktivním 3D globusu. Mnohem zřetelnější jsou například pohyby vzduchových hmot nad Evropou. V současné době je Ventusky jednou z mála aplikací na světě, která umožňuje v takovém rozsahu zkoumat data o počasí na globusu.

3D zobrazení umožní sledovat tryskové proudění, stratosférická oteplení a další jevy, které se odehrávají ve vyšších vrstvách atmosféry. To zkušenějším uživatelům, meteorologům a klimatologům umožní sledovat klimatické změny a předpovídat počasí v dlouhodobém horizontu. V posledních výzkumech se například ukázalo, že náhlá oteplení ve stratosféře nad severním pólem vedou k významným ochlazením v Evropě. 3D zobrazení umožní také sledovat proudění vzduchu v oblasti pólů, což na běžných mapách není možné.

Vysoce přesná data

Cílem aplikace Ventusky je nabídnout vysoce přesná data o počasí. Z pohledu na celou Zemi se tak rychle můžete podívat na počasí i v té nejmenší obci a to ve vysokém rozlišení. Aplikace pro své předpovědi využívá celou řadu regionálních modelů, ze kterých skládá předpověď pro celý svět. Uživatelé se dostávají k datům, se kterými ještě před pár lety pracovali výhradně meteorologové.

Předpověď počasí můžete sledovat na stránkách Ventusky.com. 3D globus je k dispozici jen v nativních aplikacích na iOS a Android:

Dnes nejčtenější

.