Zavřít reklamu

24. leden je v análech Applu zcela určitě zakroužkován zlatým kroužkem. Přesně v tento den totiž Apple v roce 1984 představil světu první Macintosh a svým způsobem tak započal jednu dlouhou éru, která trvá trvá doposud. 

Představení Macintoshe si tehdy šéf Applu Steve Jobs naplánoval na výroční schůzi akcionářů Applu, která se konala v kalifornském Cupertinu. Počítač, který tehdy za údivu osazenstva sálu vytáhl z brašny, se chlubil na tehdejší dobu velmi slušnými parametry. Nabízel například 9” černobílý displej, procesor Motorola 68000 či 128 kB RAM paměti. Jeho váha pak byla vcelku příjemných necelých 8 kilogramů a to samozřejmě bez periferií. A cena? Lidových 2495 dolarů, tedy na dnešní koruny 57 tisíc. Za levný bychom tedy první Macintosh nemohli označit ani dnes, natož v roce 1984. Nicméně i přesto se prodával velmi dobře – například do května 1984 jich stihl kalifornský gigant prodat na 70 000. Určitou roli v tom mohla tehdy sehrát i velmi povedená reklamní kampaň 1984, na kterou mnozí jablíčkáři rádi vzpomínají doposud. 

Macintosh se stal velmi dobrým odrazovým můstkem pro další generace Macintoshů, které se postupem času dočkaly jak mnoha designových i hardwarových úprav, tak i změny názvu. Z poměrně dlouhého Macintoshe totiž Apple postupem času udělal jen Mac, od kterého odvozuje v současnosti všechny názvy pro své počítače – tedy iMacy, Macy a MacBooky. Nicméně odkazy na název Macintosh lze i nadále v Macích najít. Více informací se o tom dozvíte v našem starším článku. 

Dnes nejčtenější

.