Zavřít reklamu

Ač má Apple s americkým prezidentem Donaldem Trump vcelku dobré vztahy, v posledních letech a zejména měsících se snaží přimět svůj dodavatelský řetězec k přesunu mimo Čínu, čímž se vyhne případným postihům v podobě cel. Nutno podotknout, že toto přesvědčování se mu daří více než dobře, jelikož se i přes pominutí obchodní války od Číny mnozí jeho partneři odvracejí a hledají alternativy, jež zastoupí část výroby a zajistí, že v případě problému nebude přerušen stálý export dalších kusů. Jedním z těchto dodavatelů je například společnost Pegatron (dodavatel MacBooků či iPadů), která chystá otevřít továrnu ve Vietnamu.

Bezprostřední následky obchodní války sice již více méně pominuly, ale i tak vystrašily technologické giganty natolik, že pomalu expandují mimo Čínu a hledají další země, kam přesunou část výroby. V případně jednoho z největších dodavatelů Applu, společnosti Pegatron, tato volba padla na Vietnam, kde by eventuálně mohla kromě pronajatého komplexu ve městě Haiphong zbudovat také novou továrnu. Konec konců, nejedná se o prvního partnera jablečné společnosti, který se rozhodl nenechat výrobu napospas americkému prezidentovi. Stejnou taktiku zvolil i Foxconn, který si vyhlédl Indii, a další dodavatelé jako jsou Wistron, GoerTek, Compal Electronics a Luxshare Precision, kteří taktéž do svého budoucího plánu zahrnuli Vietnam.

„Díky náležitému proškolení svých zaměstnanců Vietnam téměř dosáhl úrovně Číny,“ vyjádřil se analytik Roy Lee. Zmínil také zjednodušení podmínek pro podnikání v zemi a větší otevřenost vůči zahraničním korporacím, které chtějí do země expandovat. Tak či onak je výroba iPhonů ve Vietnamu zatím otázkou daleké budoucnosti a jedná se o předběžné plány. Pegatron však vyhověl požadavkům Applu, který během loňského roku na své hlavní dodavatele naléhal, aby se v otázce výroby nespoléhali výhradně na Čínu. Uvidíme, jak nakonec tato situace dopadne a zda se výrobci podaří své cíle dotáhnout do konce.

Dnes nejčtenější

.