Zavřít reklamu

Generální ředitel Applu, Tim Cook, je známý tím, že neustále cestuje po světa a setkává se jak se zástupci jednotlivých zemí, tak s dalšími obchodními partnery či nejrůznějšími organizacemi. Nejinak tomu je i nyní, kdy se šéf jablečné společnosti vydal do Irska, kde převzal cenu za čtyřicetileté působení Applu v zemi. Ocenění Cookovi předá irský premiér Leo Varadkar, který s generálním ředitelem Applu udržuje poměrně přátelské vztahy.

Ač je Applu často vytýkáno, že využívá Irsko jen jako pobočku, kam může ulít několik miliard dolarů místo placení daní, podílí se Tim Cook na očištění jména a vyjasnění celé situace. Sám totiž přiznal, že je situace kritická, nadnárodní korporace této možnosti využívají a je nutné celý systém reformovat. Konec konců, na učinění přítrže podobným finančním machinacím a krácení daní se dohodlo přes 130 zemí, a stejně tak se rozhodla zakročit i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, tedy OECD. Na nadnárodní giganty si tedy posvítí rovnou několik institucí a organizací, což by ve finále mělo být pozitivní dopady. Systém by mohl fungovat například tak, že pokud se nějak společnost rozhodne vyplatit svou pobočku v jiné zemi, tamní orgány ihned zareagují a danou částku zdaní. Jediný problém tkví v tom, že bude sazba pravděpodobně příliš nízká, a tudíž ne tak efektivní.

„Logicky vyplývá, že se s tím musí konečně něco dělat. Jsem ten poslední, kdo by předchozí či stávající daňový systém hodnotil jako dobrý. Doufám, že OECD zakročí a něco s touto situací udělá,“ vyjádřil se Tim Cook. Jednotlivé společnosti tak budou nuceny danit své příjmy v též zemi a převádění peněz na zahraniční účty v tomto případě příliš nepomůže. Irsko sice kvůli tomuto kroku bude na daních tratit, ale z obecného hlediska půjde o ideální způsob jak rozvrhnout zisk mezi zbytek členských zemí. Uvidíme, zda bude tento postup efektivní, nebo skončí fiaskem a moc se toho nezmění. Tak či onak se generální ředitel Applu ještě tradičně zastavil také za místními umělci a vývojáři, včetně hudebníka Hoziera a tvůrců AR hry War Ducks.

Dnes nejčtenější

.