Zavřít reklamu

Rozhodně nemůžeme říct, že by Apple byl společností, která řeší kdejakou maličkost svým právním oddělením. Občas ale zkrátka dojde trpělivost i trpělivým. Jablečná společnost se tedy připojila k dopisu dalších 34 společností, ve kterých žádá Evropskou unii o stanovení přísnějších pravidel pro podávání žalob od takzvaných patentových trollů. V dopise adresovaném Evropské komisi společnosti tvrdí, že patentoví trollové potlačují inovace a vyzývají příslušné úředníky, aby náležitě dohlíželi na politiku průmyslu a technologií. Současná situace totiž není ideální a žádají Evropskou komisi o stanovení přísných pravidel. Na druhé straně patentové agentury chtějí žádat soudy, aby zakázaly dovoz jakýchkoliv produktů, u nichž se zjistí patentové porušení.

Patentoví trollové řádí už dlouhá desetiletí. Proti takovým lumpům zasáhl v USA Nejvyšší soud už v roce 2006 a judikaturou stanovil jisté předpoklady, které musí být splněny, aby bylo vyhověno návrhu na zastavení prodeje toho či onoho výrobku. V tomto soudním sporu žalobce tvrdil, že vlastní patent na tlačítko „Buy It Now“ na internetových stránkách eBay – bez legrace. Apple a Intel nedávno společně podaly stížnost antimonopolnímu úřadu na společnost Investment Group, která shromáždila patenty a hodlá žalovat technologické společnosti o zhruba 5 miliard dolarů.

Jsou ale soudy, kde mají patentoví trollové poměrně úspěch. A to konkrétně ve východní části Texasu. I tak se ale patentoví trollové nyní soustřeďují převážně na Evropu, kde žádná přísná pravidla pro podání obdobné žaloby nejsou žádné přísné hranice.

Dnes nejčtenější

.