Zavřít reklamu

Dnešní recenze, nebo spíše představení je první částí z dvoudílné série o novince od QNAPu, kterou je jednotka TVS-872XT. Jedná se o velice výkonný model pro profesionální využití, který zaujme především velkým množstvím pozic a především pak špičkovou konektivitou a rychlostí přenosů. V dnešní první části si jednotku představíme a zaměříme se na specifikace a provedení, v druhé části testu (příští týden) se podíváme na rychlosti přenosů, kterých je jednotka schopná dosahovat a to v kombinaci NVMe úložiště s plnohodnotným Thunderbolt 3 připojení s Macem.

QNAP TVS-873XT (2)

Jak se dá rozklíčovat z názvu, tento model disponuje celkem osmi pozicemi pro osazení 2,5″ nebo 3,5″ diskovými jednotkami (SATA III) v přední části NASu. Po odmontování plechového šasi jsou k dispozici ještě další dva M.2 sloty pro PCIe SSD. Právě ty nás budou v příštím díle zajímat, neboť je osadíme NVMe moduly Kingston KC2000 o kapacite 500GB.

V srdci jednotky bije procesor Intel Core i5 8400T, jež pracuje na základním taktu 1,7 GHz (3,3 GHz Turbo Boost) a disponuje také integrovaným grafickým akcelerátorem Intel UHD Graphics 630, který může pomoci například při dekódování videa. Procesor doplňuje továrně osazená operační paměť o kapacitě 16 GB, která je však rozšířitelná až na 32 GB (dva SODIMM DDR4 sloty). Jednotka disponuje vlastní flash pamětí o kapacitě 5 GB, dále nabídne vlastní AES-NI šifrovací modul a sloty pro dva rozšiřující PCI-e moduly. V případě našeho modelu je jeden z těchto dvou slotů osazený rozšiřující Thunderbolt kartou, na které se nachází dva plnohodnotné Thunderbolt 3 porty. Mimo ně se na jednotce nachází ještě dva USB-C porty (10Gb/s), dva USB-A porty (10Gb/s), HDMI 2.0 (4K/60), jeden 10Gb LAN port, dva 1Gb LAN porty, 3,5mm audio konektory a další USB-A na čelní straně zařízení.

Instalace disků je poměrně snadná, čelní hotswap sloty nabízí velmi snadnou výměnu disků, u těch 3,5″ není třeba žádného šroubování. Pro instalaci NVMe jednotek je třeba odstranit plechový kryt NASU, který drží tři šroubky. Poté je třeba odstranit rozšiřující PCI-e kartu (je-li nainstalovaná). M.2 sloty se nachází pod dvojicí PCI-e slotů a nabízí vlastní řešení uchycení disků. Není tedy nutné je uchycovat šroubky, jak je to u M.2 disků běžné. Instalace M.2 disků chce trochu zručnosti, ale také nejde o nic složitého. Detailní snímky NASu a instalace disků najdete v galerii.

Disky jsou úspěšně nainstalovány, proces zapojení NASu od QNAPu jsme tu už popisovali, takže nemá smysl se k němu vracet. V příštím díle se podíváme na to, čeho všeho je jednotka schopná. Tento model je určený především těm, kteří pracují s velkým množstvím dat, která nejsou uložena na lokálním úložišti. Může tak jít například o skvělou volbu pro video editory, kteří zpracovávají velké množství materiálu o obrovských velikostech. A to zejména díky vynikající konektivitě a přenosových rychlostech, na které se zaměříme příští týden.

QNAP TVS-873XT (14)

Dnes nejčtenější

.