Zavřít reklamu

Nad výrobou iPhonů v následujících letech visí mnoho velkých otazníků. Kvůli obchodní válce mezi Čínou a USA jsou totiž nuceni mnozí dlouholetí dodavatelé Applu přesunout své fabriky mimo Čínu, aby se vyhnuli případným clům. Jednou ze zemí zaslíbených by měla být v tomto směru Indie, kterou si pro své závody vytipoval i gigant Foxconn. Kolem výstavby jeho fabrik zde však nyní kolují zmatky. 

Foxconn podepsal v minulosti s indickou vládou memorandum o tom, že v zemi postaví do roku 2020 10 až 12 fabrik na výrobu spotřební elektroniky v čele s iPhony, jelikož je pro něj Apple jeden z největších klientů. Nyní však indický ministr průmyslu Subhash Desai přišel s tvrzením, že od svých velkolepých plánů Foxconn upustil a velké investice v zemi se konat nebudou. Na vině měl být mimo jiné vnitřní spor Foxconnu a Applu, Indové, kteří se zaměstnáním ve fabrikách počítali, tak zažili šok. Ten však příliš dlouho netrval. 

Krátce po zveřejnění prohlášení indického ministra průmyslu v deníku Times of India vydal Foxconn prohlášení, ve kterém jednak spory s Applem dementuje a jednak tvrdí, že jeho plány na výrobu spotřební elektroniky v Indii se stále posouvají kupředu. Nicméně malá zadní vrátka pro případné zrušení svých plánů si přeci jen Foxconn nechal, jelikož v úplném závěru svého prohlášení uvedl, že pravidelně přezkoumává své globální investiční plány a provádí v nich úpravy kvůli potřebám klientů. 

Kdy přesně a zda vůbec bude Apple spoléhat na indické fabriky Foxconnu při výrobě iPhonů je v tuto chvíli ve hvězdách. Pokud se však plány Applu a Foxconnu podaří uskutečnit, bude se dát toto stěhování výroby bez nadsázky označit za jednu z největších událostí v dějinách dodavatelského řetězce Applu. Ten totiž odjakživa spoléhá primárně na Čínu a ještě donedávna by si jen málokdo vsadil na to, že se toto nepsané pravidlo změní. 

Dnes nejčtenější

.