Zavřít reklamu

Vědci z univerzity Monash v australském Melbourne se pochlubili velmi zajímavým úspěchem. Podařilo se jim totiž úspěšně vyvinout baterii, která smartphone udrží při životě na jedno jediné nabití úctyhodných pět dní – tedy výrazně déle, než zvládají smartphony v dnešní době při běžném využívání. To jsou totiž zpravidla nabíjeny denně, maximálně pak jednou za dva dny. Jedná se konkrétně o lithium-sirnou baterii, která představují již delší dobu atraktivní alternativu k běžně používaným lithium-ionových bateriím. Masovému rozšíření lithium-sirných baterií na běžný trh sice zatím brání řada různých překážek, Australané je však údajně dokázali částečně odstranit.

Jednou z nich je fakt, že jejich celková životnost je oproti li-ion bateriím podstatně kratší. Podle The Faraday Institution mohou u těchto baterií také nastat problémy kvůli izolační povaze síry, postupné ztrátě aktivního materiálů i postupnému zhoršování stavu lithiové anody. Právě toto jsou důvody, kvůli kterým zatím lithium-sirné baterie nebyly schopné plně nahradit své li-ion protějšky, a to i navzdory svým dobrým vlastnostem. Zmínění vědci z Monash University ale uvádějí, že přišli se zcela novým typem lithium-sirné baterie, u které se jim podařilo část těchto negativ eliminovat. Příslušnou práci publikovala skupina vědců v žurnálu Science Advances. Podle členů tohoto vědeckého týmu se v rámci vývoje podařilo upravit stavbu sirných katod tak, aby lépe odolávaly vysoké zátěži a nedocházelo k postupnému snižování výkonu. Výsledkem této snahy je baterie, která je schopná dodávat smartphonu energii po dobu pěti dní při běžném využívání, případně pohánět elektrický dopravní prostředek na jedno nabití zhruba 900 kilometrů. Kromě pozitivních dopadů na výkon mají nově vyvinuté baterie podle vědců i méně ničivý dopad na životní prostředí. Baterie tak působí skoro jako ideální vynález – její výroba je navíc prý jednoduchá a nepříliš nákladná.

Profesor Mainak ve svém oficiálním tiskovém prohlášení uvedl, že nově vyvinutá technologie má potenciál způsobit revoluci na australském trhu s automobily. Tým vědců již podal příslušnou patentovou žádost, ta ale nezaručuje, že se baterie dostane do smartphonů běžných uživatelů – vyloučeno to ovšem také není. Nezbývá tedy než doufat, že stojíme na prahu skutečné bateriové revoluce.

Dnes nejčtenější

.