Zavřít reklamu

Jablečná společnost poslední dobou čím dál tím více upírá zrak k nadcházející technologii 5G, která má podle očekávání uživatelů i analytiků znovu definovat využívání internetu a o poznání rozšířit jeho možnosti. Apple si pochopitelně od implementace 5G slibuje jak zvýšené prodeje, tak větší konkurenceschopnost a snaží se předehnat ostatní technologické giganty. Přesto to však zatím vypadá, že na rychlost 1GB za sekundu a více si ještě počkáme minimálně o rok déle. Chystaná technologie totiž prozatím obsáhne pouze pásmo sub-6GHz.

Nová technologie 5G je za dveřmi, pokrytí se postupně rozšiřuje v Evropě, Asii i Spojených státech a uživatelé nedočkavě vyhlížejí nové modely od jednotlivých technologických gigantů. Konec konců, Apple má jen v letošním roce vydat 4 iPhony s podporou 5G. Není však síť jako síť, existuje dvě různá pásma, která mohou být při implementaci využita. Jedním z nich je technologie mmWave, díky níž lze dosáhnout závratné rychlosti až 1GB za sekundu. Tou druhou je potom sub-6GHz, o něco pomalejší sourozenec, který se pohybuje zhruba kolem 100 až 150 megabitů. Ostatně, k plnohodnotnému využití 5G je zapotřebí rozmístit jednotlivé věže tak, aby dokázaly danou oblast maximálně pokrýt. Proto se mmWave přenechá spíše různým infrastrukturám a telefony s touto technologií se budou vyrábět spíše v omezém množství, zatímco sub-6GHz bude běžně dostupné pro uživatele.

Stejný názor sdílí i analytici ze společnosti Susquehanna, podle nichž Apple pravděpodobně u všech svých letošních modelů zvolí právě variantu sub-6GHz a s telefony podporujícími mmWave počká na začátek příštího roku. Jedním z důvodů je také skutečnost, že se jablečná společnost rozhodl využít vlastní anténu a nikoliv tu běžně dostupnou na trhu. Podle analýze je pravděpodobné, že se technologie mmWave dočkají pouze některé regiony a modely nebudou vydány celosvětově. Apple se budou zkrátka nejspíše řídit podle pokrytí a změří se právě na oblasti, kde je rozšíření největší. Uvidíme, s čím nakonec kalifornský gigant přijde. Jisté je, že vlády po celém světě začínají na budování 5G sítí intenzivně budovat a je jen otázkou času, než dosáhnou plného potenciálu.

Dnes nejčtenější

.