Zavřít reklamu

Společnost Google čelí v současné době kritice ze strany jednoho ze svých bývalých vedoucích pracovníků. Jedná se o Rosse LaJeunesse, který ve firmě působil až do loňského roku na pozici šéfa mezinárodních vztahů. LaJeunesse v jednom z nedávných příspěvků na svém blogu uvedl, že Googlu přestalo záležet na lidských právech. „Motto firmy bývalo ‚Nebuď zlý‘. Věci se změnily,“ pustil se LaJeunesse do svého někdejšího chlebodárce.

Souvisejíci

Bývalý šéf mezinárodních vztahů společnosti Google poukazuje na Project Dragonfly, který měl sloužit ke vstupu Googlu na čínský trh. Pod kódovým označením „Project Dragonfly“ se skrýval cenzurovaný vyhledávací nástroj, který měl čínské vládě umožňovat sledování historie vyhledávání uživatelů. K realizaci projektu nakonec nedošlo, podle LaJeunesse je ale projekt Dragonfly jednoznačným důkazem toho, že se společnost Google neštítí „chamtivosti a zneužívání moci“. „Chamtivost a zneužívání moci infikovalo nejen americké společnosti jako Google, infikovalo i Washington. A je čas to zastavit,“ píše LaJeunesse, a uvádí, že se ho Google zbavil poté, co snažil firmu přesvědčit k lepšímu přístupu k lidským právům.

Ne principům lidských práv

LaJeunesse, který nastoupil do firmy Google v roce 2008, popisuje, jak se v Googlu snažil prosadit například účast na projektu „Human Rights Program“. „Vedoucí pracovníci ale vždy přišli s výmluvou, proč říci ‚ne‘,“ tvrdí. Vedení Googlu mělo podle LaJeunesse především strach ze zákonných povinností a chtělo, aby nad problémem měly výhradní kontrolu jednotlivé produktové týmy. LaJeunesse si postupem času podle svých vlastních slov uvědomil, že Google nikdy nezamýšlel začlenit principy lidských práv do svých rozhodnutí o produktech a podnikání.

Ve společnosti Google navíc podle LaJeunesse panuje toxická pracovní kultura – šikana a křik výše postavených pracovníků vůči mladým ženám zde podle něj není ničím neobvyklým, bývalý šéf mezinárodních vztahů zmiňuje i to, jak na jednáních padaly nevhodné poznámky, týkající se Asiatů. Ross LaJeunesse v současné době kandiduje ve svém rodném státě Maine na senátora za Demokratickou stranu. Pokud bude zvolen do Senátu Spojených států, chce mimo jiné prosazovat přísnější regulaci velkých technologických společností.

Dnes nejčtenější

.