Zavřít reklamu

Pokud jste se rozhodli pro zakoupení jednoho z nejnovějších MacBooků, tak jistě víte, že se na jejich těle nenachází příliš konektorů. Apple vše řeší skrz Thunderbolt 3 konektory, jejichž počet je závislý na konfiguraci vašeho stroje. Kromě toho na těle MacBooků najdete ještě 3,5mm jack pro sluchátka – to je ale naprosto všechno. Tímto dal Apple možnost různým výrobcům z celého světa, aby vytvořili své vlastní redukce a huby, díky kterým můžete proměnit svůj MacBook v počítač se všemi porty, které můžete potřebovat. Jeden takový hub vytvořila i společnost Adam elements. Konkrétně se v této recenzi podíváme na model CASA Hub 07. Vrhněme se přímo na věc.

Oficiální specifikace

Hubů je na trhu k dispozici opravdu nepřeberné množství. Některé disponují jediným konektorem a jedná se tak spíše o redukce, jiné zase mají k dispozici hned několik portů a můžete k nim zapojit nespočet různých zařízení, disků, monitorů a dalších. Adam elements CASA Hub 07 patří do druhé zmíněné skupiny. Konkrétně totiž disponuje 6+1 konektorem. První z nich je samozřejmě USB-C konektor pro dodání šťávy jak vašemu MacBooku, tak také samotnému hubu. Druhý USB-C port slouží pro rychlý přenos dat mezi novými externími disky a vaším MacBookem. Poté je k dispozici USB-A 3.0, vedle něhož se nachází klasické USB-A 2.0. Připojit si k MacBooku můžete prostřednictvím tohoto hubu také dva monitory – jeden pomocí konektoru HDMI a druhý starším konektorem VGA.

Pokud si ale spočtete tyto konektory dohromady, tak zjistíte, že jich je „jen“ šest. Proto jsem také uvedl, že je na těle hubu konektorů 6+1. Tento poslední konektor není úplně tak konektor – jedná se totiž o bezdrátovou nabíječku, kterou můžete využít k nabíjení vašeho iPhonu, AirPodů či jakéhokoliv jiného zařízení, které splňuje standard Qi. Tato bezdrátová nabíječka má výkon 10 wattů, co se poté týče maximálního výkonu USB-C, tak vám je k dispozici až 100 wattů – například pro nabíjení MacBooku a dalších zařízení. HDMI zvládne přenos až 4K obrazu a VGA poté Full HD 1080p.

Balení

Pokud se rozhodnete pro zakoupení hubu Adam elements CASA Hub 07, tak obdržíte pěkně zpracovanou bílou krabičku. Na její přední straně najdete vyobrazený samotný hub společně se všemi možnými typy připojení. Níže se nachází dodatečné informace o výkonu a maximálním rozlišení. Přední část krabičky lze odklopit jako knihu. Po odklopení se můžete podívat, jakým způsobem funguje bezdrátová nabíječka. Zde zjistíte fakt, že lze samotnou nabíječku „odpojit“ a využít ji můžete naprosto samostatně. Na zadní straně krabičky poté naleznete vyobrazený hub již při maximálním vytížení, společně s dodatečnými údaji. Uvnitř krabice, pod plastovou přenoskou, najdete kromě samotného hubu také USB-C – USB-C kabel, díky kterému můžete hub propojit s vaším MacBookem, společně s microUSB kabelem, jenž využijete v případě, že odepnete bezdrátovou nabíječku a budete ji chtít připojit k napájení.

Zpracování

Co se týče zpracování samotného hubu, tak vám mohu říct, že mě překvapilo hned na první pohled. Samotný hub je zpracován z plastu, avšak s kvalitní matnou povrchovou úpravou. Hub na stole vedle jablečných produktů vypadá opravdu moderně a luxusně. Na spodní straně hubu najdete protiskluzovou podložku, která se stará o to, aby hub za žádných okolností nespadl ze stolu. Pokud se podíváte na vrchní stranu hubu, tak si můžete všimnout jakýchsi „výdechů“. Uvnitř těchto výdechů najdete LED diody, které dokáží jednoduše reprezentovat, zdali je bezdrátová nabíječka připravena k nabíjení. Jakmile poté vaše zařízení na nabíječku položíte, tak diody červenou barvou značí, že se zařízení nabíjí. Jakmile se diody zbarví do modra, tak to znamená, že bylo nabíjení ukončeno.

Samotná bezdrátová nabíječka, kterou můžete z hubu odepnout a používat individuálně, je taktéž zpracována z plastu. K hubu se připojuje pomocí čtyř zlatých pinů a jak už jsem zmínil výše, tak je její maximální výkon 10 wattů. Na boční straně nabíječky se nachází microUSB port, kterým v případě individuálního využití dodáte nabíječce šťávu. Nabíječka je na horní straně, kam pokládáte zařízení k nabíjení, zhotovená z kvalitního plastu, který na první pohled a dotek připomíná broušený hliník. Uprostřed bezdrátové nabíječky poté najdete logo Adam elements.

Osobní zkušenost

Hub jsem společně s bezdrátovou nabíječkou používal několik dnů a vyměnil jsem jej za můj stávající hub od Epico. To, co mě opravdu velmi mile překvapilo, je fakt, že se hub od Adam elements prakticky vůbec nezahříval. Hub od Epico se po chvilce využívání dostane do takové fáze, že na jeho těle udržíte ruku maximálně několik sekund, což se u CASA Hubu 07 neodehrávalo. Samozřejmě je také příjemná možnost v podobě bezdrátové nabíječky, na které jsem osobně nabíjel nejčastěji AirPody. Osobně však vnímám jako nevýhodu to, že je celý hub ve tvaru kruhu. I přesto, že se porty při připojení nachází jen na jeho jediné půlce, tak je tohle uspořádání lehce nešťastné, jelikož poté máte kabely „rozházené“ po celém stole. Mezi další nevýhodu patří to, že pokud k hubu připojíte nějaký pevnější a tlustší kabel (například HDMI či VGA), tak se celý hub ze stolu kvůli tíze těchto kabelů zvedá. Samozřejmě si ale lze s umístěním kabelů vyhrát, jedná se tedy spíše o takovou nepodstatnou věc.

adam elements casa hub 07

Resumé

Kdybych se stal novopečeným majitelem nového MacBooku až nyní, tak musím říct, že v případě koupě nového hubu bych určitě o tom od Adam elements minimálně uvažoval. Líbí se mi především to, že hub vypadá na stole opravdu moderně. Neurazí také možnost pro bezdrátové nabíjení, které si eventuálně můžete přesunout kamkoliv budete chtít. Pro základního uživatele nabízí CASA Hub 07 všechny konektory, které může potřebovat. V případě, že třeba sháníte pro někoho dárek na poslední chvíli a víte, že dotyčný vlastní MacBook bez podobného hubu, tak věřte, že tímto dárkem uděláte obrovskou radost, a také obdarovanému výrazně ulehčíte každodenní fungování.

Dnes nejčtenější

.