Zavřít reklamu

Není to tak dávno, co jsme psali o rozhodnutí Applu stáhnout z App Storu aplikaci informující o probíhajících protestech v Hongu Kongu, které nabírají na intenzitě. Proti tomuto rozhodnutí se nelibě vyjádřila jak samotná komunita, tak akcionáři, podle nichž tímto způsobem jablečná společnost narušila svou integritu a postoj vůči lidským právům. Kalifornský gigant si sice sypal popel na hlavu a svůj krok se rozhodl odůvodnit, ale ani tak se nevyhne komplikacím. V únoru totiž proběhne schůze akcionářů a o celém případu se bude na základě potvrzení ze strany Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států znovu hlasovat.

Technologickým světem ještě před pár týdny hýbala další kontroverze, a to smazání čínské aplikace upozorňující na pohyb policie a místa potenciálních střetů, ke kterým mohlo během protestů v Hong Kongu dojít. Applu toto rozhodnutí vyčítali fanoušci, média i zastánci nejrůznějších hnutí, a ač se mohlo zdát, že se po incidentu slehla zem, není tomu tak. Celý případ se totiž bude znovu projednávat na schůzi akcionářů, jež proběhne příští rok v únoru. Žádost byla vznesena skupinou SumOfUs, která obhajuje práva spotřebitelů a zmíněné jednání ji přijde nanejvýš neetické a nemorální. Sdružení totiž pravděpodobně skoupilo akcie ve výši více než 2000 dolarů, což jej opravňuje vznést na schůzi nejrůznější námitky. Jablečná společnost se proti návrhu ohradila s tím, že podobný případ se řešil již v roce 2018, kdy zvedlo ruku méně než 10% zúčastněných, a celé jednání bylo tudíž nelegitimní.

Akcionáři tak právně mohou po Applu požadovat ustanovení, kterým se společnost zavazuje k dodržování svobody slova. Zároveň bude muset kalifornský gigant poodhalit motivy, které za celým rozhodnutím stály a kát se za své činy. Komise pro kontrolu cenných papírů, která na praktiky jednotlivých korporací dohlíží, následně rozhodne, zda jsou v právě spotřebitelé, nebo Applu. Je více než pravděpodobné, že k zásahu vyšších instancí nedojde a společnost si zajistí podporu svých lobbistů, avšak opětovné projednávání případu upoutá pozornost médií, což by mohlo ze stránky publicity technologickému gigantovi mírně uškodit. Uvidíme, jak se Apple k celému incidentu postaví, ale protinámitkami si v tomto ohledu příliš nepomůže.

Dnes nejčtenější

.