Zavřít reklamu

Technologickým gigantům se poslední dny na hlavu sypou další komplikace, tentokrát kvůli pracovním podmínkám jejich dodavatelů, které údajně využívají dětskou práci v kobaltových dolech k vlastnímu obohacení. Jmenovitě se žaloba týká společností Apple, Google, Microsoft, Tesla a Dell. Návrh na soudní řízení byl vznesen na základě domněnek a přímých i nepřímých důkazů, že se nadnárodní korporace větší či menší měrou na krutých a nelidských podmínkách podílejí.

Ač zní toto tvrzení svým způsobem šíleně, řada technologických gigantů byla obviněna z tolerování pracovních podmínek svých dodavatelů, kteří zneužívají děti a mladistvé k těžbě kobaltu. Ta často vyústila ve smrt či způsobila vážné zdravotní následky. První zmínky začaly internetem kolovat již před 4 lety, kdy se proslýchalo, že Apple kupuje lithium-iontové baterie od dodavatelů, kteří materiál získávají z rukou pochybných společností, jež k vlastnímu obohacení využívají dětskou práci. V té době neměla však jablečná společnost o jakýchkoliv podobných incidentech tušení, a tak celý případ vyšuměl do ztracena. Na analýze a investigativním průzkumu se podílela zejména nezisková organizace Amnesty International, která dospěla k závěru, že kobalt vytěžený za ztížených podmínek využívá většina technologických společností, včetně automobilek jako je Volkswagen nebo Daimler. Obchodníci měli nejprve odkoupit materiál od malých dodavatelů, mezi něž patří například Congo Dongfang Mining, firma překupující minerály a spadající pod čínský konglomerát Zhejiang Huayou Cobalt Ltd, a následně ho prodat výrobcům baterií.

O to zvláštnější však je, že zrovna Apple si v této otázce na jakékoliv kompromisy nepotrpí a má jasně stanovené protokoly, které musí každý dodavatel dodržet. V případě zneužití dětské práce je výrobce povinen zajistit bezpečný návrat pracovníka domů, financovat jeho vzdělání, nadále mu platit mzdu a po dosažení zletilosti mu nabídnout práci. Je tedy možné, že dodavatel na oko všechny předpisy dodržoval, zatímco neváhal nadále využívat dětské zaměstnance. K žalobě se připojilo rovnou několik konžských rodin, které tvrdí, že jejich děti byly oběťmi otřesných pracovních podmínek, a požadují náležité odškodné, především za způsobené zdravotní komplikace, protiprávní jednání, zanedbaný dohled a psychické následky nezletilých. Žaloba také zmiňuje záměr, se kterým se na dětské práci jednotlivé společnosti obohacovaly a údajně o celém incidentu věděly. Do případu byla zapletena také britská těžařská společnost Glencore, která údajně doly vlastní a aktivně obchoduje se zmíněnými čínskými společnostmi. V každém případě je těžké určit, kde se nachází pravda a nezbývá než počkat na oficiální vyjádření obviněných společností.

Dnes nejčtenější

.