Zavřít reklamu

Apple Watch má díky jejich neustále narůstající oblibě na ruce čím dál více lidí, což s sebou přináší mimo jiné možnost změřit s nimi síly v soutěžích založených na aktivitě. Jejich princip je naprosto jednoduchý. Stačí totiž být po započetí soutěže de facto jen aktivnější než váš soupeř, díky čemuž získáte soutěžní body, podle kterých pak Apple “vyhlásí” vítěze na konci soutěže. Někteří uživatelé nicméně poukazují na to, že bodový systém pro soutěž není úplně domyšlený. 

Body hodinky při soutěži rozdávají podle plnění kroužků aktivity, přičemž každé procento přinese bod. Právě v tom je však úskalí, jelikož zatímco kroužky pro stání a cvičení uživatelé upravovat nemohou a tím pádem platí při jejich doplňování de facto stejná pravidla, v případě kroužku pro Pohybový cíl lze samozřejmě velmi jednoduše regulovat, jak bude dlouhý a to konkrétně přenastavováním kalorií, které chcete za daný den spálit. To jinými slovy znamená, že pokud chce uživatel spálit více, musí se logicky daleko více hýbat, než se mu podaří červený kroužek uzavřít. Naopak pokud spalovat nechce, cíl lze nastavit tak, že k jeho splnění bude s trochou nadsázky stačit dojít z postele na záchod, pak pro kávu do kuchyně a zpět do postele. A právě v tom je problém. Při nastavení nízkého pohybového cíle naskakují procenta mnohem rychleji a tedy i body v soutěži letí nahoru, což uživatele s těžším cílem pohybové aktivity značně znevýhodňuje. 

Rozhraní pro soutěže ve sdílení aktivity

Je poměrně zarážející, že nemá Apple podobnou věc při soutěžení ošetřenou a podobné podvůdky umožňuje. Přitom by stačilo například vytvoření rozhraní pro společné nastavení cíle pohybové aktivity obou soupeřů, díky čemuž by se tak možnost nespravedlivého plněn denních cílů vymýtila. Nicméně vzhledem k tomu, že se právě na vylepšování funkcí souvisejících s aktivitou u Apple Watch Apple v poslední době zaměřil a například ve watchOS 6 a iOS 13 je slušně přepracoval, je vcelku pravděpodobné, že i soutěže se dočkají vylepšení, díky kterému se stanou o poznání spravedlivějšími. 

Dnes nejčtenější

.