Zavřít reklamu

I když to v minulosti nebylo úplně běžné, tak i tehdy jsme čas od času museli prohlížeč souborů Finder restartovat. Nejedná se sice o takový porod, jako v případě zaseknutí průzkumníka souborů ve Windows, ale i tak dokáže tato situace znepříjemnit den. V rámci prvotní verze macOS 10.15 Catalina, a potažmo také v macOS 10.14 Mojave, jsme byli k restartování Finderu kvůli chybám donucení hned několikrát. Jaký je nejjednodušší způsob, pomocí kterého lze Finder na Macu restartovat? Na tuto otázku si odpovíme v rámci tohoto článku.

Jak na Macu zrestartovat zaseknutý Finder

Mezi nejjednodušší cestu, pomocí které můžete Finder restartovat, je vyvolání jakéhosi „správce úloh“, který můžete znát z Windows. Do prostředí tohoto správce úloh se dostaneme jednoduše pomocí klávesové zkratky Command + Option + Escape. Jakmile tuto klávesovou zkratku stisknete, tak se na ploše objeví malé okno, kde najdete všechny spuštěné aplikace, včetně Finderu. Zde stačí Finder označit kliknutím myši, a poté v pravém dolním rohu stisknout tlačítko Spustit znovu. Obrazovka Macu poté problikne a Finder se restartuje, čímž by se všechny případné chyby měly odstranit.

Berte na vědomí, že Finder nemusí občas reagovat z určitého důvodu a jeho restartem mu můžete spíše uškodit. Finder se může zdát pomalý například při anebo po kopírování a přesouvání souborů. Po přesunu totiž dochází k tzv. indexaci, díky které může fungovat Spotlight a další vyhledávání. Kromě postupu uvedeného výše můžete Finder restartovat ještě třeba kliknutím na ikonu  v levém horním rohu, a poté podržením klávesy Shift a zvolením možnost Vynutit ukončení procesu Finder. Tak samo lze Finder ukončit i v Terminálu, a to jednoduchým příkazem killall Finder.

Dnes nejčtenější

.