Zavřít reklamu

Apple si v poslední době registruje jeden nanejvýš zajímavý patent za druhým. Většina z nich se sice týká hardwaru, budoucích technologií využitelných v telefonech a chytrých hodinkách, či chystané platformy pro Apple Car, avšak tentokrát přišel Apple s něčím speciálním – konkrétně s kombinací pokročilého hardwaru a softwaru. Společnost totiž neúnavně pracuje na svých brýlích pro rozšířenou realitu, které se sice skrývají hluboko v laboratořích, ale je jakýmsi veřejným tajemstvím, že v dohledné době spatří světlo světa. A nyní kalifornský gigant přispěchal s dalším patentem, kde nastiňuje způsob, jakým by mohlo probíhat zobrazování obsahu.

Ač se odvětví virtuální a rozšířené reality neustále zvětšuje a stává se čím dál běžnější součástí lidských životů, od pravého vytvoření realistického digitálního světa jsme stále ještě poměrně daleko. Nynější brýle totiž spoléhají na displej, který se nachází několik centimetrů od očí uživatele a nabízí vysoké rozlišení. Výsledek sice vypadá věrohodně, ale zdaleka ne natolik, aby uživatel nedokázal rozeznat mezi realitou a virtuálním světem. To se snaží změnit Apple, který přispěchal s novou technologií, jež by tento zažitý koncept mohla brzy změnit. Místo využití malého displeje nebo čoček totiž jablečná společnost navrhuje aplikaci světelných paprsků, které by mířily přímo do očí uživatele, a odpadla by tak nutnost další interní součástky. Podle Applu je obrazovka zkrátka příliš nákladná, těžká, nepraktická a při dlouhém nošení nepříjemná. Optický systém by tyto problémy eliminoval a zároveň by umožnil pomocí několika jednoduchých triků vytvořit jakýsi holografický efekt, jenž by se promítal přímo na sítnici.

Apple Patent

Malá obrazovka by samozřejmě stále byla přítomna, ale sloužila by spíše jako doplněk, zatímco alfou a omegou by se stalo právě vysílané světlo. Díky němu by zároveň nedocházelo k mrtvým úhlům a situacím, kdy se uživatel podívá do strany a místo displeje vidí jen černý okraj brýlí. Světlo by bylo jednoduše rozvrstveno natolik, že by tvořilo realističtější obraz a odráželo se po celé šířce záběru i periferního vidění. V každém případě by se jednalo o dva samostatné systémy, který by emitovaly paprsky do každého oka zvlášť. Uprostřed by se pak nacházel předěl, který by simuloval holografický prvek a odděloval by oba optické systémy tak, aby nedošlo k situaci, kdy se světlo dostane do nesprávného oka. Uvidíme, zda se Apple rozhodne tuto zajímavou technologii využít. V každém případě se jedná spíše o rozšíření předchozího patentu, který si společnost nechala potvrdit v září. V něm figuroval reflektivní systém, díky němuž by bylo možné zkombinovat virtuální obsah s okolním prostředím. Není divu, kalifornský gigant si k rozšířené realitě hledá cestu již dlouho a vypadá to, že díky revolučním technologiím se máme v budoucnu rozhodně na co těšit.

Dnes nejčtenější

.