Zavřít reklamu

Zraky Applui se posledních několik dnů upírají zejména k nově vydanému Macu Pro, který učaroval jak recenzentům, tak technologickým nadšencům a již brzy se začne dostávat mezi „běžné“ uživatele. Jeho cena sice překvapí, avšak počítač cílí především na profesionální filmaře, fotografy a další náročné uživatele, kteří jeho výkon náležitě zužitkují. Není tedy divu, že se Apple chlubí jeho funkcemi a kromě výkonu láká také na chlazení. To má totiž zajistit údajně neslyšný chod a vynikající průchod vzduchu. Jak přesně funguje odtajnili inženýři Applu.

Nejnovější generace Macu Pro slibuje mnohé a podle dosavadních dojmů to nevypadá, že by byla očekávání jakkoliv zklamána. Kromě vynikajícího výkonu totiž počítač nabízí i elegantní design, uzpůsobený efektivnímu průchodu vzduchu. Díky tomu je možné pasivně chladit komponenty, a zařízení tak běží v podstatě neslyšně. K této otázce se vyjádřili i produktový designér Chris Ligtenberg a inženýr John Ternus, kteří nastínili celkový koncept a to, jak v chlazení figuruje právě design. Konec konců, v bedně se nachází tři přední větráky a jeden zadní ventilátor, který prohání vzduch přes jednotlivé součástky. Přesto bylo podle jejich slov obtížné najít rovnováhu v aerodynamice a dosáhnout stavu, kdy vše běží bez přehřívání a zároveň neslyšně.

„Před lety, když jsme začali pracovat na polohování lopatek větráku, jsme došli k závěru, že bude nejlepší zvolit náhodné propouštění vzduchu. Díky tomu se lopatky nesjednotí a každá z nich bude fungovat na jiné frekvenci. To zajistí, že se nebude ozývat ten pronikavý otravný zvuk, který nejspíše dobře znáte. Celé řešení jsme si popravdě vypůjčili od automobilových pneumatik. Koncept je sice poměrně matematický, tudíž nemá cenu ho vysvětlovat, ale jednoduše jsme zjistili, že je možné zvuk rozvrstvit a rozprostřít,“ vyjádřil se produktový designér Chris Lightenberg. K němu se obratem přidal John Ternus, který celý koncept vyložil více laicky a pochopitelně.

„Pokud bych měl převést celý příklad do praxe, je to jako kdybyste měli něco hlasitého, ale příjemně zabarveného. Ten zvuk samotný vám potom tolik nevadí. Na druhou stranu, když posloucháte něco o nízké frekvenci, co je o poznání tišší a pravidelnější, začne vám to drásat nervy. Proto jsme chtěli dosáhnout takového poměru, že je průchod vzduchu v podstatě neslyšný a pokud se přece jen dostane na slyšitelnou úroveň, nebude vás jakkoliv obtěžovat. Díky našemu designu jsme docílili možnosti jak zvuk rozprostřít. Stejný postup jsme zvolil také u displeje, který je možné libovolně otočit o 90 stupňů a princip se přitom nijak nezmění,“ dodal inženýr John Ternus. Za vše tedy může design bedny, který sice vypadá jako jedno velké struhadlo, ale právě v tom tkví jeho kouzlo. Stejně je to i v případě monitoru Pro Display, který je chlazen odděleně a díky jeho konstrukci je možné dosáhnout pasivního chlazení. Konec konců, Mac Pro je podle dosavadních informací chlazen až o 20% účinněji než jeho předchůdce, což se rozhodně počítá. Tak či onak, počítač vše kompenzuje cenou činící 6 tisíc dolarů, za níž je nabízena také odpovídající kvalita.

Dnes nejčtenější

.