Zavřít reklamu

Před nějakým časem se objevil článek, který tvrdil, že záření některých iPhonů překračuje úroveň míry bezpečnosti. Nyní jedna renomovaná chicagská právní kancelář žene Apple i Samsung kvůli těmto zjištěním k soudu. Trnem v oku kanceláře Fegan Scott jsou smartphony iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone XR, Galaxy S8, S9 a S10.

Nedávné nezávislé testování odhalilo, že většina populárních smartphonů dalece překračuje úroveň povolené míry záření. Testy prováděla akreditovaná laboratoř v souladu s veškerou legislativou. Apple se proti výsledkům odradil a řekl, že jsou nepřesné, jelikož testovací nastavení nebylo v souladu s postupy nezbytnými k řádnému posouzení iPhonu. Na zařízení se ještě ale podívala sama akreditovaná laboratoř FCC, která dodala, že iPhony jsou plně certifikovány ve všech zemích, kde se prodává. Přitom vezme potaz výsledky předešlých testování.

Jelikož je Fegan Scott laboratoří FCC,  je zde menší šance, že výsledky budou nějakým způsobem nepřesné. Otestováno bylo celkem šest modelů smartphonů na vzdálenost 0 až 10 milimetrů, přičemž se tedy měřilo radiofrekvenční záření emitované při dotyku nebo v těsné blízkosti těla. Ve vzdálenosti dvou milimetrů iPhone 8 i Galaxy S8 překročili limit dvakrát. Při dotyku iPhone 8 dokonce pětkrát. Žalobce v žalobě uvádí, že výrobci spotřebitelům řekli, že zařízení jsou bezpečná. Ovšem pokud existují nějaké limity na cokoliv, není v pořádku, aby skutečná hodnota byla o 500 % vyšší. Ať už jsou výsledky jakékoliv, dosud neexistuje studie, která by prokazovala, že takové záření může mít negativní vliv na lidské zdraví.

Dnes nejčtenější

.