Zavřít reklamu

Dlouhé měsíce čekání dneškem definitivně končí. Apple totiž dostál svého slibu a před malou chvílí začal na svém Online Storu prodávat zbrusu nový Mac Pro a Apple Pro Display XDR, kterými cílí především na profesionální sféru. Oba stroje sice představil za velkých ovací už na červnové WWDC, jejich dokončení si však vyžádalo značný čas a k objednání tak jsou teprve nyní – tedy od 10. prosince 2019. Přestože jsme jak o Macu Pro, tak o Apple Pro Display XDR napsali už spousty článků, pojďme si obě novinky alespoň základně v krátkosti znovu představit. 

Mac Pro

Začněme u Macu Pro, který svět uchvátil o něco více nežli displej. Ostatně, aby taky ne. Jedná se totiž dle slov Applu o nejvýkonnější počítač v jeho historii a vlastně i nejvýkonnější “osobní” počítač světa. Osadit jej bude možné hned pěti typy procesorů Intel Xeon W – konkrétně osmijádrovým, dvanáctijádrovým, šestnáctijádrovým, čtyřiadvacetijádrovým a osmadvacetijádrovým. Pozadu nezůstávají ani možnosti RAM paměti. Uživatelé budou mít na výběr hned ze sedmi variant. V základu nabídne Mac Pro 32 GB, osadit jej však bude možné i 48 GB, 96 GB, 192 GB, 384 GB, 768 GB a těžko uvěřitelnými 1,5 TB. O grafický výkon se budou moci starat hned dva MPX moduly maximálně se čtyřmi GPU. Apple na svých stránkách umožňuje Mac Pro nakonfigurovat konkrétně s grafickými kartami AMD Radeon Pro 580X, AMD Radeon Pro Vega II a AMD Radeon Pro Vega II Duo. Za zmínku dále stojí možnost osadit si stroj až 4 TB SSD. Poměrně zajímavé je, že i přes skutečně úchvatné parametry působící téměř jako z daleké budoucnosti naleznete mezi porty na zadní straně Macu Pro i trojici klasických USB-A, byť ve verzi 3.0. Samozřejmostí jsou pak Thunderbolt 3 porty, které jsou vzadu zastoupeny celkem třikrát. Třešničkou na dortu je pak dvojice 10Gb ethernet portů. 

Šasi tohoto děla je hliníkové a designově velmi podobné klasickým počítačovým skříním – tedy vyjma přední strany, která je protkána systémem větracích otvorů, které mají pomoci v dokonalém odvětrávání útrob počítače a tedy i eliminaci přehřívání. V tomto směru se tak Apple poučil ze svých chyb u předešlé generace Macu Pro, která sice vypadala díky svému válcovitému tvaru skutečně futuristicky, avšak s odvodem tepla na tom příliš dobře nebyla a totéž se dá říci i o její přizpůsobitelnosti, která je ve výsledku pro profesionální uživatele daleko důležitější než koncový design.  

Apple Pro Display XDR

Objednat lze od dnešního dne také profesionální externí displej Pro Display XDR, jehož parametry jsou též působivé. Začněme hned od povrchové úpravy samotného skla. I ta lze totiž nakonfigurovat podle potřeb uživatele. Apple dává na výběr z verze s klasickým sklem, tak i z verze se sklem s nanotexturou, která by měla i přes lesk daleko méně odrážet světlo a být tak v mnoha případech příjemnější pro práci. Co se pak týká technických parametrů displeje, jedná se o úchvatné 32” dělo s rozlišením 6016 x 3384 pixelů při 218 pixelech na palec. Pod zkratkou XDR se skrývá extrémní dynamický rozsah umožňující dlouhodobý jas 1000 nitů a v případě potřeby dokonce až 1600 nitů. Kontrastní poměr displeje je pak 1 000 000 : 1. Nechybí ani široký barevný gamut P3, 10bitová hloubka pro 1,073 miliardy barev či vynikající zorné úhly. Na displeji bude možné nastavit hned pět možností obnovovací frekvence dle potřeb uživatelů – konkrétně 47,95 Hz, 48,00 Hz, 50,00 Hz, 59,94 Hz a samozřejmě i standardních 60,00 Hz.

Výška samotného displeje je 41,2 cm, šířka pa 71,8 cm a hloubka 2,7 cm. I přes velké rozměry si však zachovává vcelku přívětivou váhu 7,48 kg a to i díky hliníku, ze kterého je jeho tělo tvořeno. Uchytit jej lze jak na standardní VESA držák, tak i na stolní držák Pro Stand, který se prodává samostatně a který umožňuje velmi jednoduše displej naklápět či jej různě otáče podle potřeb uživatele. Displej je osazen jedním Thunderbolt 3 portem, třemi USB-C porty a samozřejmě i zdířkou pro napájení. 

Dnes nejčtenější

.