Zavřít reklamu

Je jasné, že smartphony se staly nedílnou součástí života většiny lidí. Mnohdy si bez nich neumíme představit náš život, jelikož jsou hluboce zakořeněné v našich každodenní zvyklostech. Na tom ostatně není nic špatného, pomáhají nám dennodenně fungovat, ulehčují nám život a šetří čas. Přesto se ne vždy jedná o ideální případ symbiózy a často se člověk na mobilní obrazovku soustředí tak moc, že pozapomene na okolí a může ublížit sobě, nebo ostatním. To konec konců tvrdí i nová studie, podle níž toto všechno započalo po vydání iPhonu.

Jablečná společnost je obecně považována za jednoho z průkopníků v odvětví chytrých telefonů a není divu. V roce 2007 udělal iPhone díru do světa a od té doby smartphony nabíraly na popularitě. Ta sebou však nese i svou negativní stránku, a to rozptylování uživatelů, kteří mohou nedopatřením ublížit sobě, či ostatním. Ke stejnému závěru dospěla i odborná studie, která tvrdí, že zranění způsobená chytrými telefony jsou od roku 2007, tedy zhruba od doby vydání jablečného telefonu, na vzestupu a nevypadá to, že by se tento trend měl měnit. Výzkumníci analyzovali data od roku 1998 do roku 2017 z více než 100 nemocnic ve Spojených státech a dospěli k závratnému číslu 2501. Právě tolik zranění elektronikou nemocnice v daném období evidovaly, z nichž polovina se týkala takových banalit jako upuštění nebo hození telefonu, což způsobilo povrchovou ránu. Zbytek byl zapříčiněn rozptýlením, jehož vlivem došlo k vážnějšímu incidentu.

Podle výzkumníků by se celosvětově toto číslo mohlo vyšplhat až na 76 tisíc, což vzhledem k dopravním nehodám, způsobeným zejména nedostatkem pozornosti řidičů, není příliš překvapivé. Například podle lékaře Borise Paskhovera se jedná o poměrně vážný fenomén, který vznikl kvůli tomu, že smartphony neslouží jen k volání, ale nabízí v podstatě neomezenou zábavu. Kvůli tomu lidé podceňují potenciální nebezpečí, nevšímají si okolí a toto rozptýlení často vede k nepříjemným zraněním a život ohrožujícím situacím. Stačí se podívat na celosvětový hit Pokémon Go, který ještě před dvěma lety hýbal technologickým světem. Jen v jeho důsledku došlo k nespočtu dopravních nehod, pádů, či úmrtí z důvodu pohybu na nebezpečných místech. Nutno však podotknout, že studie zkoumala pouze zranění hlavy a krku, nikoliv ostatních částí těla, tudíž číslo by mohlo být o poznání vyšší. Přesto se 95% incidentů podle Paskhovera obešlo bez hospitalizace a jednalo se pouze o povrchové rány. Této problematiky si nicméně všimli i výrobci, kteří se snaží uživatele od používání telefonu za volantem odradit a počet podobných případů redukovat.

Dnes nejčtenější

.