Zavřít reklamu

Apple Watch jsou oblíbeným technologickým doplňkem milovníků Applu a není divu. Jejich funkce o poznání zlehčují život, usnadňují každodenní činnosti a umožňují vynikající spárování s telefonem, díky čemuž ušetříte spoustu času. Hodinky ale mají ještě jednu, o poznání důležitější funkci, a tou je monitorování zdravotního stavu. Zatím dokáží Apple Watch detekovat zejména srdeční onemocnění včetně arytmie, infarktu a nepravidelného srdečního rytmu. V budoucnu by ale hodinky mohly umět odhalit i Parkinsonovu nemoc a umět s ní nakládat.

Ač jsou zdravotní funkce Apple Watch spíše neplánovaným vedlejším efektem, Apple na ně již nedá dopustit a snaží se monitorování zdravotního stavu průběžně zlepšovat. O tom svědčí už jen fakt, že společnost přijala do svého týmu dalšího kardiologa, jenž se má na technologii umožňující detekci srdečních onemocnění podílet. Technologický gigant chce ale zajít ještě dál a hledá způsoby, jak odhalit Parkinsonovu chorobu a pomocí pacientům, kteří jí trpí. Toho chce docílit pomocí detekce chvění, třesu rukou a nepřirozených pohybů. V nejnovějším patentu dokonce popisuje způsob, jak přesně by této funkce šlo dosáhnout. Pacienti totiž většinou trpí právě dyskinezí a dalšími snadno identifikovatelnými symptomy, které však musí být podchyceny včas. Většina z nich je léčena pomocí náhradou dopaminu, který stimuluje pohybový aparát. Často se ale objeví vedlejší účinky, které indikují, že se nemoc zhoršuje a dávkování léků by se mělo změnit. V tomto případě by na řadu měly přijít Apple Watch.

Cílem Applu sice není, aby chytré hodinky podchytily nemoc ještě v zárodku, ale spíše aby pacientům ulevily. Doktor sice může dotyčnému předepsat léky, avšak jejich dávkování se může průběžně měnit a v horším případě může pacientovi ještě zhoršit doprovodné symptomy. Apple Watch by tak měly umět rozeznat, kdy hrozí dyskineze a chvění a podle toho informovat lékaře, kteří by na základě těchto informací upravil dávkování léků. Tedy ne, že by postižení svou nemoc s lékařem nekonzultovali, ale podle Applu je odhad pacienta často nepřesný a nastupující symptomy nedokáže rozeznat tak efektivně, jako chytré zařízení. V každém případě se jedná o záslužný výzkum, který by mohl značně usnadnit život osobám trpícím Parkinsonovou nemocí. Patent se navíc nevztahuje exkluzivně na Apple Watch, ale také další jablečná zařízení jako je například iPhone. Uvidíme, kam až to Apple dotáhne, ale snad se jednou koncept dočká realizace.

Dnes nejčtenější

.