Zavřít reklamu

Pořídili jste někomu staršímu z rodiny Mac či MacBook? Pokud ano, tak se vám určitě bude hodit tento článek. Vzhledem k tomu, že mají starší lidé problémy se zrakem, tak většinou potřebují všechno zvětšit. To určitě znáte i v případě, že jste někomu takovému pořídili chytrý telefon. Ihned po zapnutí se dost možná ozvala věta „Proč je to tak malé?“ anebo „Nejde to zvětšit?“ Věřte, že podobný scénář dost možná nastane i v případě Macu či MacBooku. Pojďme se společně v tomto článku podívat, jak můžete v rámci macOS udělat „všechno větší“.

Jak zvětšit velikost kurzoru

Pokud chcete v rámci macOS zvětšit velikost kurzoru, tak v levém horním rohu klikněte na ikonu . Poté z rozbalovacího menu vyberte možnost Předvolby systému… Otevře se nové okno, kde rozklikněte možnost Zpřístupnění. V levém menu se zde přesuňte do sekce Monitor, a poté nahoře klikněte na možnost Ukazatel. Zde už si jednoduše stačí pomocí posuvníku velikost kurzoru nastavit.

Jak zvětšit velikost písma

V případě, že chcete staršímu členovi rodiny pomoci zvětšením písma, tak postupujte následovně. V levém horním rohu klikněte na ikonu  a z menu vyberte možnost Předvolby systému… V novém okně rozklikněte možnost Monitory. Zde už jednoduše stačí, abyste klepnuli na možnost velikosti textu, která se nachází vlevo s podnadpisem Větší text.

Jak zvětšit velikost ikon

Chcete-li na Macu či MacBooku změnit velikost ikon, tak se přesuňte na plochu. Zde poté v horní liště klikněte na možnost Zobrazení a z rozevíracího menu, které se zobrazí, vyberte téměř na konci možnost Volby zobrazení. Otevře se nové okno, kde už jednoduše stačí pomocí posuvníku velikost ikon navolit. K dispozici je například také možnost pro změnu rozestupu mřížky a také velikost textu. Vše je možné si nastavit podle svého gusta.

Jak aktivovat lupu

V rámci macOS je k dispozici také speciální lupa, kterou aktivujete přidržením modifikační klávesy. Pro aktivaci lupy klikněte v levém horním rohu na ikonu . Zobrazí se rozevírací menu, ve kterém zvolte možnost Předvolby systému… Poté se otevře nové okno, kde se přesuňte do sekce s názvem Zpřístupnění. Po rozkliknutí v levém menu vyhledejte možnost Zvětšení. V tomto okně už jen stačí, abyste aktivovali možnost, která nese název Měnit velikost posouvacím gestem s modifikátory. Poté si zvolte modifikační klávesu, po jejíž stisknutí se má zvětšit obrazovka. Pokud nyní budete chtít zvětšit jakýkoliv text, tak stačí, abyste na něj kurzorem najeli a zároveň stiskli modifikační klávesu. Text se zobrazí ve velkém poli tak, abyste jej mohli bez sebemenších problémů přečíst.

Dnes nejčtenější

.