Zavřít reklamu

Je známo, že Apple myslí na životní prostředí a snaží se, aby jeho činnost měla na přírodu co nejmenší dopad. V květnu minulého roku Apple oznámil, že se přičinil na usnadnění spolupráce dvou největších společností na výroby hliníku, a to Alcoa a Rio Tinto. Tato spolupráce měla přinést nový způsob tavení hliníku bez uhlíku. Výše zmíněné společnosti se tedy spojily a vytvořily podnik s názvem Elysis, jehož úkolem je produkovat „čistý hliník“.

Apple v těchto dnech uvedl, že z pittsburghské továrny vůbec poprvé koupil od společnosti Elysis hliník, který neobsahuje uhlík. Tento materiál bude následně použit u jablečných produktů, ve kterých je tento prvek přítomen, což je většina. „Po více než 130 let se hliník, materiál přítomný v mnoha produktech, vyráběl stejným způsobem. To se ale nyní mění,“ uvedla Lisa Jacksonová, šéfka divize pro životní prostředí.

Cílem společností Alcoaa Rio Tinto je komercializovat a licencovat proces beztlakového tavení do roku 2024. Pokud vše půjde podle plánu, budou odstraněny přímé imise skleníkových plynů, které vznikaly při tomto procesu za posledních 130 let. Společnost Alcoa uvedla, že tímto způsobem v různé míře zkoušela vyrábět hliník už 10 let. Výrobní proces je výsledkem desetiletí výzkumu a Apple jej označuje za největší inovaci ve výrobě hliníku. Další továrna by po Pittsburghu měla vyrůst v Saguenay v Quebecu v druhé polovině příštího roku.

Dnes nejčtenější

.