Zavřít reklamu

Před pár dny jsme vás informovali o poměrně zvláštním chování polohových služeb na iPhonech 11 a 11 Pro. Ty nebylo možné zcela deaktivovat jinak nežli hlavním přepínačem polohových služeb, přestože mnozí uživatelé z logiky věci předpokládali, že úplná deaktivace je možná i vypnutím všech polohových služeb u aplikací a systémových služeb. Jakmile tak však učinili, iPhony stále polohu využívaly, což vyvolalo znepokojení z toho, že tuto věc nemají uživatelé tak pod kontrolou, jako se jim Apple snaží tvrdit. To se však brzy změní. 

Nejasnosti ohledně deaktivace polohových služeb se Apple rozhodl nyní zcela vyjasnit. Dle jeho vyjádření, které zaslal portálu TechCrunch, jsou polohové služby běžící na pozadí při vypnutí všech systémových služeb je vyžadujících vázány k nově použité ultraširokopásmové technologii, kterou zajišťuje čip U1 a zlepšuje mimo jiné vlastnosti AirDropu. Tato technologie totiž není v některých oblastech kvůli mezinárodním předpisům povolená a právě zjišťováním polohy se iPhone ujišťuje, zda se zrovna v dané oblasti nenachází a pokud ano, službu deaktivuje. 

Veškeré práce s polohovými údaji v souvislosti s čipem U1 se dle slov Applu provádí výhradně na iPhonu uživatele, ze kterého absolutně nikam neodchází. Jedná se tedy de facto o čistě informativní data pro telefon, která slouží k jeho správné a především legální funkčnosti. Nicméně své zaváhání v informovanosti uživatelů Apple víceméně přiznal s tí, že v budoucnu dodá na iPhony 11 a 11 Pro do systémových služeb nový přepínač, který umožní deaktivovat využití polohových služeb i ultraširokopásmové technologii. Jakmile se tak stane a uživatelé deaktivují i zbylé systémové služby a aplikace využívající polohu, telefony by jí již neměly využívat vůbec. 

Dnes nejčtenější

.