Zavřít reklamu

Zatímco v minulosti byla haptická odezva využita v poměrně rozumné míře a většinu podobných funkcí obstarávala hardwarová tlačítka, v dnešní době se přístup jednotlivých společností notně změnil a většina z nich spoléhá právě na virtuální tlačítka a vibrace. Bohužel se intenzita využití této technologie postupně zvyšovala a situace se dostala až na krajní mez, kdy si na haptickou odezvu dokonce stěžují i samotní uživatelé. Instagram se však přesto nevzdává a chce zavést automatické vibrace i v případě, že ohodnotíte něčí příspěvek.

Pokud vlastníte jablečné, či jakékoliv jiné chytré zařízení, jistě jste na tento problém narazili. Zpočátku se zdá náhrada hardwarových tlačítek jako skvělý nápad a haptická odezva funguje jako poměrně pozitivní alternativa, avšak po nějaké době se vám vibrace začnou příčit a nastává jisté přetížení, kdy je nadměrné využití této technologie spíše negativum. Ostatně, na vibrace si stěžují i samotní uživatelé, podle nichž se jedná o zbytečnou přítěž. Kromě toho tato funkce rychleji vybíjí baterii, a ač iOS nabízí možnost haptickou odezvu vypnout, stane se tak pro všechny aplikace najednou. Pokud vás tedy vibrace obtěžují pouze v několika konkrétních případech, máte smůlu a musíte funkci buď vypnout úplně, nebo ji nechat povolenou.

Reverzní inženýrka Jane Manchun Wong se navíc vyjádřila, že Facebook tuto funkci testuje i pro Instagram. Při ohodnocení cizího příspěvku by tak telefon krátce zavibroval, a kromě vizuální indikace by tak poskytl i haptickou odezvu. Konec konců, na přílišné zneužívání této technologie si posvítil i Apple, který zveřejnil zprávu vývojářům, v níž stojí, že by haptická odezva měla být implementována v rozumné míře a měla by mít nějakou hodnotu a smysl. Podle jablečné společnosti se čím dál tím více tvůrců snaží zalíbit uživatelům, avšak ve skutečnosti je pouze od používání aplikace odrazují. Rozhodně se jedná o dobrou radu, kterou s trochou štěstí vezmou vývojáři v potaz a nebudou to s haptickou odezvou přehánět. Uvidíme, zda se společnosti inspirují a využijí vibrace pouze v případě, kdy to daná akce vyžaduje, a ne při téměř každém dotyku obrazovky.

Dnes nejčtenější

.