Zavřít reklamu

Ochranu svého soukromí nemáte při používání produktů Applu zřejmě tak silně v rukou, jak si myslíte – tedy minimálně v případě iPhonů 11 Pro. Bezpečnostnímu expertovi ze společnosti KrebsOnSecurity se totiž podařilo u těchto modelů zjistit, že i přes deaktivaci veškerých polohových služeb v sekci Systémové služby postupně namísto deaktivace hlavního přepínače pro polohové služby telefon stále určité údaje o poloze shromažďuje. Podle Applu to je však v pořádku. 

Zvláštní chování systému, které společnost objevila teprve nedávno, okamžitě nahlásila Applu s tím, že se dle ní jedná o určité bezpečnostní riziko nebo minimálně chybu, která rozporuje politice ochrany Applu. Jak již bylo zmíněno výše, systém běžící v iPhonech 11 Pro (a možná i dalších modelech) shromažďuje určité údaje o poloze uživatelů i přes ruční deaktivaci veškerých možností v nastavení telefonu a ty zřejmě následně využívá k dalším procesům. Toto chování však měli technici Applu označit za standardní, což je však vzhledem k tomu, že mají uživatelé dle Applu nad svým soukromím, do kterého patří i polohové služby, úplnou kontrolu mírně řečeno zarážející. Přeci jen, při deaktivaci všech možností uživatel nic jiného nežli úplné vypnutí služby neočekává. K úplnému vypnutí však dojde jen v případě deaktivace horního přepínače Polohové služby. To jinými slovy znamená, že pokud by chtěl uživatel například povolit používání polohy jen u map a u všeho dalšího zakázat, nebude toho schopen, jelikož kromě map budou polohové údaje využívány i k dalším věcem, avšak jejich využití nepůjde deaktivovat.

Úryvek ze stránek Applu věnovaný deaktivaci polohových služeb:

Polohové služby můžete kdykoli vypnout. Chcete‑li tak učinit, přejděte do Nastavení > Soukromí > Polohové služby a vypněte globální přepínač Polohové služby nebo jednotlivě nastavte přepínače pro všechny položky využívající polohu na volbu Nikdy. Polohové služby pro všechny webové stránky vypnete, nastavíte‑li na volbu Nikdy přepínač Safari. Systémové služby založené na poloze můžete vypnout klepnutím na Systémové služby a vypnutím všech systémových služeb založených na poloze. Polohové služby pro HomePod můžete kdykoli vypnout v nastavení HomePodu nebo v aplikaci Domácnost na spárovaném iOS nebo iPadOS zařízení.

Aktivní polohové služby při deaktivaci veškerých věcí zachytila bezpečnostní společnost na video, které následně zveřejnila na YouTube. Při jeho sledování si všímejte hlavně prostoru v pravém rohu iPhonu, ve kterém se zobrazí i po deaktivaci polohových služeb šipka informující o jejich využívání.

Jelikož se jedná o skutečně velmi zvláštní chování, které se nám v redakci u starších iPhonů vyvolat nepodařilo, rozhodlo se již mnoho zahraničních médií Apple kontaktovat a požádat jej o vysvětlení. V době psaní tohoto článku však ještě žádné oficiální stanovisko dostupné nebylo. Dá se nicméně očekávat, že určité vysvětlení si přeci jen Apple neodpustí, aby své uživatele v tomto směru uklidnil. Jednat se sice nemusí (a zřejmě ani nejedná) o nic závažného, avšak podobné chování systému jako takové zkrátka pochybnosti o 100% soukromí vzbuzuje.

Dnes nejčtenější

Další články

Více z rubriky Seriály