Zavřít reklamu

Jablečná společnost se kromě kinematografického průmyslu ponořila také do toho hudebního a se svou službou Apple Music se snaží obsadit první příčku v seznamu nejoblíbenějších streamovacích platforem. Zatím se to Applu daří na plné čáře a před pár měsíci služba překonala milník 60 milionů uživatelů. Přesto to však kalifornskému gigantovi nestačí, a tak se opřel i do udílení hudebních cen, kterému nebudou chybět oslavné fanfáry a slavnostní předávání. Nejnovější iniciativa Apple Music Awards má totiž ocenit ty nejoriginálnější a nejsmělejší umělce, kam pochopitelně spadá i mladá zpěvačka Billie Eilish a rapper Lil Nas X s hitem Old Town Road. Stále se sice jedná teprve o první ročník, který byl oznámen poměrně nečekaně, avšak i tak to vypadá, že se máme na co těšit. Nebudeme vás dále napínat a rovnou se vrhneme na vítěze ve třech různých kategorií, jenž dal dohromady tým expertů. Na výběru kandidátů v kategorii nejlepší skladby a alba roku měl samozřejmě podíl tak počet přehrání a celková oblíbenost u fanoušků.

Umělec roku – Billie Eilish

Pokud jste poslední dva roky nežili v jeskyni a alespoň jednou se za tu dobu podívali, jaké trendy hýbají internetem, jistě vám neunikla svérázná zpěvačka Billie Eilish. Ta je snadno rozeznatelná díky svému netradičnímu stylu oblékání, který dokonale sedí k atmosféře jejích skladeb a podtrhuje její osobnost. Často kontroverzní texty doprovází několik střídajících se hudebních žánrů, poměrně originální taneční kreace a nezaměnitelný hlas Billie. Není tedy divu, že se Apple rozhodl z této novodobé ikony udělat umělkyni roku a také ji náležitě ocenit. Konec konců, Billie trhá rekordy jak v prodejních žebřících, tak v seznamech nejoblíbenějších zpěváků. Její album When We Fall Asleep, Where Do We Go se s více než miliardou poslechů stalo nejpřehrávanějším albem na Apple Music, což spolu s vyprodaným turné svědčí o tom, že její sláva se zatím nikam nechystá. Kromě toho má oporu ve svém bratru Finneasovi, který Billie pomáhá psát texty a věrně ji doprovází. Samozřejmě nepřijde zkrátka a při slavnostním předávání dostane cenu za nejlepšího textaře, kterou spolu s ním obdrží i jeho sestra.

Nejsmělejší umělec roku – Lizzo

V našich končinách není tato pozoruhodná rapperka příliš známá, ale ve Spojených státech pravidelně obsazuje první příčky a trhá rekordy, k čemuž přispívají jak její motivační skladby, tak neotřelá vizáž. Lizzo se často ve svých počinech vyjadřuje k sebelásce, porozumění a snaze akceptovat se takoví, jací jsme. Není tedy příliš překvapivé, že se stala jak hvězdou mladší generace, tak i té starší. Její texty navíc často doprovází poměrně kontroverzní videoklipy a nanejvýš odvážné názory, díky nimž se Lizzo dostala na vrchol. Ostatně, její album Cuz I Love You se umístilo na 4. příčce v Billboard 200 a nevypadá to, že by se zatím chystala do důchodu.

Song roku – „Old Town Road“ od Lil Nas X

Co si budeme povídat, celosvětový hit Old Town Road z dílny do té doby nepříliš známého rappera přišel jako blesk z čistého nebe a k aktuálnímu datu si vysloužil téměř půl miliardy shlédnutí. Montero Lamar Hill, také přezdívaný Lil Nas X, zkrátka svým originálním songem všem vytřel zrak a právoplatně si pro sebe ukradl veškeré hudební žebříčky. Kdoví, zda by skladba Old Town Road vůbec vyšla nebýt aplikace TikTok, kde se stala virální. V té době si Lamara všimli producenti a udělali z Old Town Road zvláštní, ale chytlavou kombinaci country, rapu a popu, která oslovila stovky milionů lidí po celém světě. Ostatně, podle statistik z Apple Music se jedná o nejpřehrávanější skladbu tohoto roku a svým dalším hitem jménem Panini se Lil Nas X stal bez nadsázky letošním králem. Uvidíme, co dalšího vymyslí, avšak cenu si za své dosavadní výkony rozhodně zaslouží.

Jak jsme slíbili, tak jsme také dodrželi. Na seznamu se nachází samá zvučná jména, která vám v průběhu roku jistě neunikla a pokud ano, tak se nemusíte bát. Apple totiž plánuje uspořádat předávání cen v Steve Jobs Theater, které se nachází přímo uprostřed gigantického Apple Parku. Při této příležitosti tam vystoupí Billie Eilish a tento menší koncert rozhodně nebude dostupný pouze pro exkluzivně pozvané návštěvníky. Celá událost bude živě streamovaná do všech koutů světa, a to již pozítří, tedy 5. prosince v 3:30 ráno našeho času. Show má podle oficiálního vyjádření viceprezidenta pro Apple Music, Olivera Schussera, zachytit kreativního ducha a umělců a jejich nehynoucí energii i vášeň.

Apple Music Award

V každém případě nemohou chybět ani originální trofeje, které si Apple nemohl odpustit a přispěchal s dosud neviděnými kousky. Každá cena totiž obsáhne 12 palcový křemíkový disk s několika miliardami tranzistorů, který bude obklopen dvěma destičkami skla, zasazenými v hliníkovém těle. Na imitaci byla nanesena v několika vrstvách měď, a to pomocí speciální formy litografie za použití ultrafialového světla. Jedná se o symbolické gesto, které má vítězům dokázat, že fanoušky po celém světě spojují právě jablečná zařízení, uvnitř nichž jsou stejné tranzistory jako ty zalité v křemíkovém disku. Uvidíme, jak chystaná show proběhne a zda bude Apple pokračovat v Apple Music Awards i příští rok. Rozhodně se jedná o úctyhodnou iniciativu.

Dnes nejčtenější

.