Zavřít reklamu

Znáte ten pocit, když na chvíli odložíte svůj smartphone, jen abyste se na něj vzápětí znovu podívali? Nejste sami, závislost na chytrých zařízeních totiž podle nejnovější studie postihuje v průměru 23% dětí a mladistvých. Průzkum se zabýval zejména věkovou kategorií do 25 let a na svědomí ho mají výzkumníci z londýnské King’s College, kteří analyzovali více než 40 předchozích studií a dospěli k závěru, že se tento fenomén týká 10 až 30% dětí, dospívajících a mladistvých.

Psychiatrické studie se často kromě standardních psychických poruch a odchylek zaměřují také na společenské fenomény, jenž mohou výrazně ovlivnit chování lidí. Jedním z nich je i závislost na smartphonech, která se podle nejnovější studie publikované v odborném časopise British Medical Council’s týká zhruba 10 až 30% dětí, dospívajících a mladistvých. V průměru 23% populace do věku 25 let tedy využívá chytrá zařízení nesprávně, což často vede k dalším psychickým onemocněním a potížím. Závislost se podle výzkumníků z londýnské King’s College, kteří analyzovali přes 40 studií od roku 2011, vyznačuje především tím, že jsou uživatelé neklidní, když nemají k telefonu přístup a vykazují známky podráždění a úzkosti. Dohromady všechny zmíněné studie pokryly vzorek více než 41 871 lidí, což rozhodně není malé číslo a právě díky tomuto počtu se podařilo přijít i na další negativní vlivy, které se závislostí přímo souvisí. Mezi ně patří například deprese, snížená kvalita spánku, ztráta motivace a výrazné utlumení, jenž může narušovat každodenní život.

Zkrátka a neodborně řečeno, lidé využívající svůj smartphone nadměrně a nekontrolovaně trpěli výrazně horším mentálním zdravím než lidé, kteří k používání chytrého zařízení přistupovali střídmě a rozumně. Stále je nicméně brát celou studii a názor s rezervou, na akademické půdě se jedná o poměrně kontroverzní téma a jen několik málo psychiatrů a psychologů se kloní k názoru, že by měla být závislost na chytrých zařízeních klasifikována jako oficiální diagnóza. Konec konců, v tomto ohledu na člověka působí daleko více faktorů a je unáhlené házet veškerou vinu právě na smartphony. K nadměrnému využívání telefonu totiž může podle expertů přispět také nízké sebevědomí, impulsivní chování, emocionální nestabilita a předchozí psychická onemocnění. Spíše než na výsledné chování by se lékaři měli zaměřit na symptomy a potíže, které uživatele v první řadě k takovému jednání nutí. V každém případě nezbývá než čekat, jak se ke stanovisku vyjádří komora.

Dnes nejčtenější

.