Zavřít reklamu

Jablečná společnost přišla s mnoha revolučními nápady a inovativními zařízeními, které bez nadsázky určily další chod technologického světa. Kromě iPhonu a iPadu se totiž před 18 lety, konkrétně v roce 2001, vytasil Apple ještě s dalším zařízením, na které se v dnešní době kvůli rozmachu smartphonů sice trochu pozapomnělo, ale stále má váhu. A tím byl přehrávač iPod, jenž ve své době obsáhl až tisíc skladeb a pod pokličkou ukrýval HDD o závratné kapacitě 5GB.

Co si budeme povídat, příznivci Applu nedají na nostalgii dopustit a samotná jablečná společnost má tendenci vracet se jak ke svým starým produktům, tak k dobám minulým. Naštěstí se tímto občasným vzpomínáním jeden skalní fanoušek inspiroval a vytvořil aplikaci, která detailně zreprodukuje původní uživatelské rozhraní iPodu Classic. A to včetně klikacího kolečka, haptické odezvy a zvuků, kterými se ve své době iPod vyznačoval. Za tímto ambiciózním počinem stojí vývojář Elvin Hu, který se s aplikací pochlubil na Twitteru a dokonce zaujal milovníky Applu natolik, že s ním byl natočen i rozhovor. Elvin studuje design na newyorské univerzitě Cooper Union a na tomto netradičním projektu pracuje již od října, což je vzhledem k propracovanému uživatelskému rozhraní a pozoruhodně detailním možnostem nanejvýš krátká doba. Pilný student byl ale motivovaný zejména svou náklonností k Applu a svým zájmem o jablečné produkty, který se ho držel už od dětství.

„Vždy jsem byl fanouškem produktů od Applu, a to již od dětství. Než si ale má rodina mohla nějaký z nich dovolit, kreslil jsem si uživatelské rozhraní iPhonu na krabice od Ferroro Rocher. Konec konců, byla to právě jablečná zařízení, která mě, spolu s Windows Vista a Zune HD, přiměla vydat se cestou designéra. Zda aplikaci zveřejním, či nikoliv však záleží na rozhodnutí Applu a na tom, zda to povolí. Zejména kvůli patentům a dalším věcem bych pochopil, kdyby ne,“ vyjádřil se Elvin Hu. Naštěstí vývojář zvažuje, že software zveřejní jako open-source, tudíž by nebylo třeba oficiální schválení. Každopádně se jedná o skvělý design a v kombinace s Cover Flow aplikace funguje přímo ukázkově. Uvidíme, zda se tvůrci podaří prorazit a získat od Applu souhlas.

Dnes nejčtenější

.