Zavřít reklamu

Pryč jsou ty časy, kdy jste museli v případě, že jste chtěli v kostele nechat nějaký ten milodar na pomoc danému sboru či charitě, s sebou brát fyzické peníze. Moderní doba totiž s sebou přináší i moderní způsoby placení, které začínají pronikat právě i do chrámů páně a to jak v České, tak i ve Slovenské republice. 

Už v září se začaly v prvních kostelech a chrámech v České republice objevovat speciální bezkontaktní platební terminály pro milodary, které lze darovat jak přes klasické platební karty, tak i přes mobilní platební služby typu Apple Pay. S terminály se lze setkat konkrétně v katedrále svatého Víta, chrámu svatého Mikuláše na Malostranském náměstí či v kostele Panny Marie Vítězné v Praze. Protože se tato novinka v Čechách osvědčila, rozhodli se jí nasadit v prvním kostele i Slováci, kteří novinku testují konkrétně v bratislavských Rusovciach. 

Jako v obchodě

Princip darování milodarů přes terminály je všude stejný. Stačí k němu přijít a k plošce pro bezkontaktní platbu přiložit kartu či zařízení s digitální peněženkou – tedy například iPhone či Apple Watch. Jedná se tedy o velmi jednoduchý způsob, jak církvi přispět. Jedinou nevýhodou je to, že se terminály testují zatím jen s předvolenými částkami, které nemohou lidé, jenž se rozhodnou přispět, změnit. Dá se však očekávat, že se tento neduh v budoucnu odstraní a výše milodaru bude na každém člověku.

Přestože si představitelé církve novinku pochvalují, jelikož má na výši darů pozitivní účinek (podle zahraničí mohou narůst až o 30 %, což je velmi slušné číslo), shodují se na tom, že s klasickými kasičkami končit rozhodně nebudou a to zřejmě hlavně kvůli starší generaci, která by mohla tento krok nést skutečně nelibě. Tak či tak se jedná o skutečně zajímavou věc, se kterou se budeme v brzké době zřejmě setkávat čím dál častěji a to zřejmě i na čím dál více místech. Vzhledem k tomu, jak strmě obliba mobilních plateb či plateb kartou roste však můžeme být za podobné vychytávky jedině rádi. 

Zdroj 1, Zdroj 2

Dnes nejčtenější

.