Zavřít reklamu

Apple se velmi aktivně stará o soukromí a bezpečnost svých uživatelů, to je stará známá. Bezpečnost si hlídá také ve svém App Storu, do kterého nepustí jen tak ledajakou aplikaci. Každá aplikace, která se v App Storu objeví, musí projít schvalovacím procesem. V tom se posuzují různé aspekty, které by mohly nějakým způsobem poškodit uživatele. Málokdy se tedy stane, že by se v App Storu objevila aplikace s malwarem, pornografickým obsahem, či například hazardními hrami. Tato ochrana od jablečné společnosti dělá tedy z App Storu jeden z nejbezpečnějších digitálních obchodů současnosti.

Někteří vývojáři však mohou na jablečná zařízení dostat i takové aplikace, které by v normálním případě Apple na svém App Storu nepovolil. Děje se tak díky speciálnímu programu s názvem Apple Developer Enterprise Program, který slouží především větším společnostem pro testování interních aplikací určených pro zaměstnance bez možnosti publikovat je na App Store. Před několika měsíci se však na internetu začaly objevovat zprávy, že se tohoto programu začíná zneužívat – konkrétně se měly na iPhonech a iPadech začít objevovat hazardní hry. Vývojáři Apple Developer Enterprise Program jednoduše zneužili a začali hazardní aplikace uvolňovat obyčejným lidem. Podobně to později začaly dělat i největší společnosti světa – například Facebook, který program zneužil pro nahrání spyware VPN aplikací do zařízení, anebo také Google. Apple oběma těmto společnostem později certifikaci a možnost využití Apple Developer Enterprise Program odebral.

Na letošní WWDC 2019 Apple v tomto důsledku zmínil, že bude pro vývojáře a velkých společností těžší Developer Enterprise Program zneužít. Kalifornský gigant přepsal podmínky využití tohoto programu a nově si nárokuje možnost provádět prověření aplikací, které v rámci Developer Enterprise programu vzniknou. Apple k tomuto dále uvádí, že pokud najde aplikaci, která podmínky nebude splňovat, tak vývojáře upozorní a nechá aplikaci jednoduše odstranit. Tato možnost je rozhodně jednodušší, než kdyby musela jablečná společnost Apple Developer Enterprise Program úplně zrušit, či „resetovat“. Kdyby totiž k tomuto resetu došlo, nejspíše by všechny aplikace, které v rámci něj zvykly, byly navždy fuč.

Dnes nejčtenější

.