Zavřít reklamu

Zhruba v polovině letošního roku otřásla jablečným světem nečekaná zpráva – Jony Ive, který byl velkým přítelem dnes již zesnulého Steva Jobse, ohlásil svůj odchod z Applu. Svůj odchod později Ive okomentoval slovy, že z Applu pomalu odcházel již dlouhé čtyři roky, ale právě 28. června 2019 své těžké rozhodnutí stvrdil. Ti znalejší z vás určitě ví, že Jony Ive pracoval na poli jablečné společnosti jakožto designér, tudíž by se dalo konstatovat, že kalifornský gigant přišel o jednoho z nejdůležitějších členů vedení. To však není tak úplně pravda, jelikož Jony Ive se svou činností neskončil a vytvořil si vlastní firmu LoveFrom, skrze kterou bude nadále s Applem spolupracovat. Jelikož však Ive už není kmenovým zaměstnancem Applu, ten se jej rozhodl dnes odstranit ze svých stránek věnovaným vedení společnosti. 

Apple má ve svém vedení desítky různých prezidentů a viceprezidentů. Některým z hlavních představitelů je dokonce Applem věnována speciální stránka, na které se nachází jejich tváře se jmény a pracovní pozicí. Na této stránce samozřejmě nechyběl ani samotný Jony Ive, a to až doteď i přesto, že jablečnou společnost opustil již téměř před půl rokem. Dnes však Apple stránku věnovanou jeho vedení aktualizoval a Jonyho Iva z ní pochopitelně odstranil.

Iva na pozici vedoucího designérského týmu pro průmyslový design nahradil Evans Hankey, avšak ten se svého vlastního profilu na speciální stránce s vedením Applu nedočkal, stejně tak jako Alan Dye, viceprezident uživatelského rozhraní. To znamená, že se na stránce s vedením Applu nenachází žádný představitel designu.

Na speciální stránce vedení Applu se momentálně po boku výkonného ředitele jablečné společnosti, Tima Cooka, nachází  Katherine Adams,  Eddy Cue, Craig Federighi, John Giannandrea, Sabih Khan, Luca Maestri,  Deirdre O’Brien, Dan Riccio, Philip W. Schiller, Johny Srouji a Jeff Williams. Co se týče spolupráce mezi Applem a společností LoveFrom, tak je mnoho příznivců spíše skeptických. Těžko říct, zdali si Apple může dovolit být závislý na externí společnosti, když jeho designérský tým nebude sídlit v Cupertinu. Předpokládá se tedy, že LoveFrom bude mít za úkol designovat spíše jednoduché produkty, jako jsou například řemínky pro Apple Watch. Design hlavních produktů se tedy i nadále bude s největší pravděpodobností řešit přímo v Applu.

Dnes nejčtenější

.