Zavřít reklamu

Jednou může nastat situace, kdy budete potřebovat smazat, chcete-li zformátovat váš externí pevný disk. Pro ty méně znalé z vás, tak v případě klasického smazání dat z pevného disku, popřípadě v případě zformátování pevného disku, nedochází ke kompletnímu smazání dat. „Smazaná“ data se pouze označí značkou, že je systém může přepsat a zneviditelní se. Každý pokročilejší uživatel počítače by byl schopný takto smazaná data opět obnovit. Aby došlo ke kompletnímu smazání dat, tak je nutné tyto data kompletně přepsat – a to ne jednou, ale hned několikrát. V rámci macOS je k dispozici nástroj, který tohle zvládne za vás. Pokud vás zajímá, jak na to, tak pokračujte ve čtení.

Jak na Macu bezpečně smazat externí harddisk

Na vašem Macu či MacBooku, na kterém chcete smazat pevný disk, otevřete nativní aplikaci Disková utilita. Tu najdete buď ve složce Aplikace v podsložce Utility, anebo ji spustíte klidně pomocí Spotlightu. Po spuštění počkejte, dokud se nenačtou všechny disky, a poté v levém menu najděte ten, který chcete bezpečně smazat. Klikněte na něj, a poté v horní části okna zvolte možnost Smazat. V nově otevřeném okně už poté jen stačí stisknout v levém dolním rohu tlačítko Volby zabezpečení… Zobrazí se vám posuvník, který má celkem čtyři možné polohy. Vlevo se nachází nejméně bezpečná, ale nejrychlejší možnost, vpravo poté nejvíce bezpečná, ale nejpomalejší. Jakmile si jednu z těchto možností zvolíte, tak ji stačí potvrdit tlačítkem OK, a poté smazání disku potvrdit stisknutím tlačítka Smazat.

V sekci, kde si vybíráte úroveň bezpečného smazání, jsou k dispozici celkem čtyři možnosti – jak už jsem zmínil výše. První možnost nezaručuje bezpečné smazání souborů na disku a budou stále existovat možnosti obnovy souborů pomocí speciálních aplikací pro obnovu disku. Druhá úroveň se v prvním průchodu postará o zapsání náhodných dat na disk, a poté celý disk zaplní nulami. Smaže údaje potřebné pro přístup k vašim souborům a dvakrát je přepíše. Třetí úroveň splňuje požadavky na bezpečné mazání dat se třemi průchody podle předpisů Ministerstva energetiky USA. Ve dvou průchodech přepíše celý disk náhodnými daty a následně na něj zapíše známá data. Smaže údaje pro přístup k souborům a poté je třikrát přepíše. Čtvrtá, nejbezpečnější úroveň, splňuje požadavky normy 5220-22 M Ministerstva obrany USA na bezpečné mazání magnetických médií. Smaže údaje zajišťující přístup k vašim souborům a poté je sedmkrát přepíše.

Dnes nejčtenější

.