Zavřít reklamu

Ač byla jablečná služba Apple Podcasts, spadající pod iTunes, v minulosti alfou a omegou tvůrců podcastů, spousta z nich se pomalu přesunula na konkurenční Spotify, které v mnoha regionech platformu od Applu předstihlo. V tomto ohledu technologický gigant mírně zaspal dobu a snaží se tento neduh dohánět až nyní, kdy začínal zaměstnávat další producenty pro své chystané podcasty. To by mohlo službu od Applu opět vystřelit na vrchol a zajistit společnosti první místo v žebříčku, což je v dnešní době, kdy jsou podcasty čím dál oblíbenější, možná i klíčem k dalšímu velkému úspěchu.

Není to tak dávno co jsme informovali o skutečnosti, že Spotify překonalo v otázce podcastů Apple na plné čáře. Minimálně tedy v mnoha regionech Evropy a Jižní Ameriky, zatímco v Asii a Severní Americe stále převládá právě švédské Spotify. Netrvalo dlouho a jablečná společnost se probrala z letargie, aby světu ukázala, že stále patří mezi špičku. První krok byl najmout schopného producenta, který se o obsah postará, a tím má být Emily Ochsenschlager, jež zodpovídala za podcasty National Geographic. Emily má být však teprve první zastávkou Applu za cílem vytvořit kreativní tým, jenž bude produkovat originální obsah a nabídne uživatelům něco speciálního. Konec konců, jablečná společnost přišla s podcasty již před 15 lety a byla jedna z prvních, kdo vůbec tento formát zábavy propagoval. Apple tehdy jednoduše zprostředkovával platformu, která tvůrcům umožňovala nahrávat svůj obsah a z iTunes se pomalu vyčlenilo Apple Podcasts.

To však neznamenalo, že by jablečná společnost tvůrce nadále nepodporovala. Jen se zkrátka nepodílela na aktivní tvorbě a tak nějak pouze přihlížela, přicházela s novými nástroji a podporovala otevřenost samotné platformy. Tentokrát to však vypadá na pravý opak, a tím je tvorba originálního obsahu, nabízení předplatného uživatelům a aktivní přičinění. Vypadá to, že služba Apple Original Podcasts se bude nést v duchu předchozích úspěšných počinů, jako je Apple Arcade nebo Apple TV+, jenž za malý měsíční obnos nabízí neomezený přístup k obsahu z dílny jablečné společnosti. Technologický gigant by tak vlastnil všechna práva, mohl by tvůrce sponzorovat a jedinou potenciální nevýhodou je právě diskriminace nezávislých tvůrců, kteří by se museli buď podvolit Applu, nebo by jednoduše skončili. Po více než deseti letech by se tak platforma uzavřela, což by mohlo nejednoho fanouška pořádně rozhořčit. Uvidíme, jak se nakonec s touto problematikou jablečná společnost popasuje. Jisté je, že možností má několik a každá z nich má své výhod i nevýhody.

Dnes nejčtenější

.