Zavřít reklamu

Jablečný design klávesnic, vhodně pojmenovaný Butterfly, je již dávno za zenitem, a i když ho společnost zatím nechce úplně zatratit, zaměřila se na nový, tradičnější druh klávesnice. I z tohoto důvodu se nejnovější 16palcový MacBook Pro vrátil zpět ke kořenům a nabízí standardní nůžkový mechanismus klávesnice, který má být údajně o poznání tišší než předchůdce. Konec konců není divu, Butterfly designu bylo poměrně dlouhou dobu vyčítáno, že jsou klávesy příliš hlučné a nepraktické. Jak si ale vede MacBook Pro v testu tichosti při psaní?

Nový jablečný notebook je již nějakou tu chvíli venku a jak podle technologických nadšenců, tak uživatelů se jedná o krok správným směrem. Když pomineme hardwarová vylepšení, největší změnou bylo pravděpodobně nahrazení Butterfly klávesnice za tradičnější variantu, jež je podle Applu o poznání tišší, příjemnější a komfortnější než v případě zmíněného Butterfly designu. Ten se s jablečnými zařízeními veze již od roku 2015 a zatím se ukázal jako poměrně nepraktický. Aby bylo však tvrzení kalifornského giganta dokázáno, podstoupil nový MacBook Pro test tichosti a poměřil síly s konkurenčním Pixelbookem Go od Googlu a dalšími zařízeními. Ten disponuje ultra tichými klávesami, jež mají zaručit neslyšné psaní na klávesnici. Oba notebooky byly otestovány ve speciální odhlučněné místnosti na půdě Cooper Union, newyorské univerzity, kde je možné pomocí určité technologie téměř dokonale měřit zvuk vycházející z objektů, aniž by se odrážel od stěn.

Testování probíhalo pomocí decibel metru a psaní toho samého úseku na každé z klávesnic. Nejhůře na tom byl psaní stroj, který se dohromady vyšplhal na 60.2 decibelů a naopak nejlépe si vedl právě Pixelbook Go od Googlu se solidními 30.1 decibely. Ani jablečný MacBook Pro však nedopadl vůbec špatně a vydobyl si druhé místo. Chybělo však jen málo a mohl se stát právoplatným vítězem, jelikož zvuk staronové klávesnice se pohyboval kolem pouhých 30.3 decibelů. Vypadá to tedy, že Apple rozhodně nešlápl vedle a měl by se tradičnějšího designu klávesnic držet i v budoucnu. Uživatelé tak budou mnohem spokojenější a jablečná společnost si nebude muset lámat hlavu s tolika reklamaci, které s Butterfly klávesnicemi souvisely. Pro zajímavost se můžete podívat na přehled níže, kde jsou uvedeny výsledky jednotlivých zařízení:

  • Psací stroj – 60.2 decibelů
  • MacBook Air s Butterfly klávesnicí – 41.9 decibelů
  • Surface Laptop 3 – 33.8 decibelů
  • Dell XPS 13 – 32.3 decibelů
  • 2015 MacBook Pro – 31.2 decibelů
  • 16″ MacBook Pro s ‘Magic Keyboard’ – 30.3 decibelů
  • Pixelbook Go – 30.1 decibelů

Dnes nejčtenější

.