Zavřít reklamu

Chytré hodinky Apple Watch v minulosti již mnohokrát prokázaly, že se dají využít z velké části také jako zařízení pro monitorování zdravotního stavu. A není divu, obsahují totiž řadu spolehlivých funkcí, které by jim mohlo závidět i kdejaké profesionální vybavení. Za svou existenci zachránily mnoho životů, především tedy tím, že své majitele upozornily například na srdeční vady, o nichž neměl tušení ani lékař. Nejinak je tomu i u muže z Texasu, jemuž darovaného hodinky diagnostikovaly fibrilaci síní.

Pro doktora Raye Emersona to byl den jako každý jiný, když ho jeho Apple Watch upozornily na nepravidelný tlukot srdce. Konec konců, tuto funkci hodinky obsahují již od první generaci a model Series 4 dokonce přinesl očekávanou novinku ve formě EKG. Hodinky tedy automaticky Rayovi provedly diagnózu a seznaly, že by ho mohl trpět fibrilací síní, tedy jedné z forem srdeční arytmie, jež může v budoucnosti způsobit vážné komplikace. Toto zjištění vedlo dotyčného k tomu, aby navštívil svého lékaře, který arytmii potvrdil a doporučil na základě vyšetření operaci, jež proběhlo úspěšně. O to zajímavější je však příběh za samotnými hodinkami, jež byly doktoru Emersonovi darovány. Bez nich by se na nepravidelný tlukot srdce nejspíše nikdy nepřišlo, což by pro téměř 80-letého Raye mohlo věštit budoucí problémy.

Jeho náhlé zjištění však není podle místního kardiologa, doktora Jasona Zagrodzkyho, ojedinělým případem. Podle jeho slov do nemocnice přijdou až dva pacienti týdně s tím, že jejich Apple Watch objevily něco neobvyklého. Většina lidí podle Jasona neví, že je s jejich srdcem něco špatného, dokud je na to neupozorní právě jejich chytré hodinky. To naštěstí většinu lidí trpících tímto problémem vede k návštěvě nemocnice a podstoupení potenciální léčby. V každém případě se jedná další názornou ukázku toho, že Apple Watch doslova zachraňují životy a nejedná se pouze o mediálně známé případy, ale nejspíše o stovky a tisíce jedinců. Uvidíme, jak tyto funkce Apple nadále využije. Ostatně, není to tak dávno, co do týmu přibral nového kardiologa.

Dnes nejčtenější

.