Zavřít reklamu

O soudních sporech mezi Applem a dalšími technologickými společnostmi informujeme téměř na denní bázi a ve většině případů se jedná o legitimní, operující společnosti, které však schválně, či nedopatřením využily schválené patenty. Jednou za čas se však objeví troll, tedy sice v rejstříku zapsaná, ale v podstatě nefunkční firma, která často vyplňuje spoustu podobných patentů, hledá kličky v zákonech a následně požaduje po ostatních, aby jí platily za licence. Nejinak je tomu i u parazita jménem VirnetX, o kterém jsme v minulosti již informovali.

Není to tak dávno, co se technologický gigant zapletl s neoperující, avšak stále existující společností VirnetX, která Apple nařkla z porušení jejích patentů a následně požadovala 503 milionů jako odškodné. Takto vysoká částka zní sice až směšně, avšak většina podobných subjektů moc dobře ví jak v tom chodit a v mnoha případech jim podobné pokusy i vyjdou. To naštěstí nebyl tento případ a soud nakonec uznal, že jablečná společnost není povinna cokoliv platit. Konec konců, Apple má se zmíněnou společností dlouholeté nevyřešené spory a není to poprvé, a možná ani naposledy, co se o něco takového VirnetX pokouší. Ostatně, nejdříve si společnost stěžovala, že kalifornský gigant zneužil ve své aplikaci FaceTime dva její patenty a požadovala 302.4 milionů dolarů. Následně částka vyrostla na 439 milionů dolarů a ještě než zakročil soud, vyšplhala se na závratných 503 milionů. Naštěstí existuje spravedlnost a celý proces byl zvrácen.

V každém případě se jedná jen o další ukázku toho, jak neetické umí některé společnosti být. Ne, že by snad Apple nikdy neudělal nic, co by bylo mírně řečeno přes čáru, avšak podobné případy jsou jen smutnou připomínkou toho, že zbytečnost některých subjektů nezná mezí. Uvidíme, zda se VirnetX v budoucnu vrátí a pokusí se o další soudní řízení, nebo si konečně uvědomí následky a nechá jablečnou společnost být. Nebylo by to však poprvé ani naposledy a obáváme se, že podobných patentových trollů se technologickém světě pohybuje víc než je zdrávo.

Dnes nejčtenější

.