Zavřít reklamu

Společnost JBL si pro letošní podzim připravila novou verzi populárního přenosného reproduktoru JBL Pulse, který nyní přichází ve své čtvrté generaci. Světelnými efekty vybavený bezdrátový reproduktor prodělal zásadní proměnu, v dnešním testu se podíváme na to, jak se povedla.

Specifikace

Co se týče specifikací, o zvukový přednes se stará 57 mm měnič disponující frekvenčním rozsahem 70 Hz – 20 kHz a maximálním výkonem 20 W. Reproduktor je čistě bezdrátový, pro přenos hudby tak slouží jen Bluetooth připojení, které je zde ve verzi 4.2. O až 12 hodinovou výdrž, která v praxi závisí na stylu poslechu a intenzitě používání světelných efektů, se stará integrovaná baterie o kapacitě 7 260 mAh, která se do plna nabije (přes USB-C konektor) zhruba za 3 hodiny (v závislosti na výkonu nabíjecího zdroje). JBL Pulse 4 ještě navíc nabízí certifikaci IPx7, podporu pro propojení s další až stovkou reproduktorů (JBL PartyBoost) a spolupráci s aplikací JBL Connect. Pulse 4 váží něco přes jeden a čtvrt kilogramu a je k dispozici v bílé a černé barevné variantě.

Provedení

Poměrně masivní tělo reproduktoru je vyrobené ze dvou materiálů. Na horní a spodní straně se nachází profilovaný pogumovaný plast, který reproduktoru jednak dodává stabilitu a také jistou úroveň odolnosti. Po obvodu horního plastového okraje jsou rozmístěny všechny ovládací prvky. Na spodní straně reproduktoru se nachází bass reflex, na horní je pak pod plastovým krytem zvukový výstup reproduktoru, který tak reprodukuje zvuk směrem vzhůru. Zbytek těla reproduktoru (tedy zhruba 90% plochy) tvoří průhledný akrylátový obal, za kterým se nachází 360 stupňový světelný panel, který se stará o světelné efekty. Na „zadní“ straně reproduktoru ne nachází nabíjecí konektor (USB-C) s praktickou notifikační diodou indikující stav nabití baterie.

Pogumované prvky reproduktoru jsou v pořádku a plní svůj účel, tlačítka mají jistý chod a působí také solidním dojmem. Největším problémem je onen akrylátový kryt, jež tvoří naprostou většinu povrchu reproduktoru. Vzhledem k použitým materiálům si nejsem zcela jistý jeho odolností vůči fyzickému poškození (od škrábanců, oděrek až po případné praskliny), to jsem však z pochopitelných důvodů nemohl otestovat. Co jsem však otestovat mohl je to, jak reaguje na běžnou manipulaci. Akrylátový povrch je přímo magnetem na otisky prstů a další stopy po zacházení, což v kombinaci se světelnými efekty není zcela ideální, neboť je na něm všechno vidět. Reproduktor je tak třeba často otírat hadříkem, neboť jakékoliv upatlání světelné prvky zvýrazní.

JBL Pulse 4 (17)

Ovládání

K ovládání reproduktoru slouží jak fyzická tlačítka umístěná na něm – play/pause, hlasitost, Bluetooth párování, On/Off, PartBoost a tlačítko pro přepínání světelných efektů, tak doprovodná aplikace JBL Connect. Ta toho dokáže opravdu dost, zejména s ohledem na nastavení světelných efektů. Těch je 5 druhů dle typu jejich vizualizace s tím, že 5. z nich je zcela uživatelsky nastavitelný. V rámci něj je možné zcela upravit podobu světelných efektů, včetně barev, barevných přechodů, tvarů, směrů atd. Díky aplikaci je možné světelné efekty nastavit snad všemi způsoby, jaké vás mohou napadnout. A je jedno, jestli hledáte jednoduchý dvoutónový efekt, nebo nějakou divočinu. Kromě ovládání světelných efektů umí aplikace ještě propojit reproduktor s dalšími (skrze funkci PartyBoost) kompatibilními zařízeními, stejně jako umožní párování dvou modelů do stereofonního režimu. Samozřejmostí je zobrazení indikátoru stavu baterie, firmwaru a dalších obvyklých věcí.

Zvuková produkce

Co se zvukové produkce týče, JBL přenosné reproduktory umí. O tom jsme se mohli přesvědčit již několikrát a Pulse 4 není výjimkou. Navzdory stále ještě relativně kompaktní velikosti je zvuk překvapivě hutný, s tradičně zvýrazněnými basovými frekvencemi. Poslech je však příjemný a to na všech úrovních hlasitosti. Osobně se mi projev zvuku s narůstající hlasitostí líbil čím dál víc. Co se týče výkonu, pro domácí poslech je zcela dostatečný a pro potřeby podkresu běžné místnosti si vystačíte zhruba s polovinou hlasitosti. V tomto režimu je reproduktor jako doma a dokáže si poradit se všemi žánry. Při nižších hlasitostech se logicky hutnost trochu vytrácí, při těch vyšších reproduktor opravdu ožívá, ale v tomto režimu je trochu citlivější na přehrávaný obsah. Hudba s velmi výraznou basovou stopou může být pro malý měnič trochu oříškem a celkový přednes tak může být trochu plošší (například při tvrdší metalové muzice). Například s blues si však reproduktor skvěle poradil i při 100% nastavení hlasitosti.

JBL Pulse 4 (19)

Závěr

Po zvukové stránce povedený reproduktor.

JBL Pulse 4 je po zvukové stránce povedený reproduktor. Problém však může být s cenovkou, která je poměrně vysoká zejména s ohledem na to, o jak specifický reproduktor se jedná. Světelné efekty jsou skutečně povedené (a například v režimu ekvalizéru opravdu respektují rytmus přehrávané hudby), otázkou však zůstává, jestli jsou pro případného zájemce natolik povedené, aby za reproduktor zaplatili téměř 6 tisíc korun. Reproduktor navíc postrádá jakékoliv další možnosti konektivity, nenajdeme zde tedy ani USB konektor, ani klasický audio jack. Pokud světelné efekty (a že je Pulse 4 umí) u svého bezdrátového reproduktoru nepotřebujete, například takový model Charge stojí za zvážení. Pokud vám však jde i o vizuální zážitek (případě hledáte reproduktor pro nějaký konkrétní barevný setup a mood lighting), JBL Pulse 4 bude dobrou volbou.

Dnes nejčtenější

.