Zavřít reklamu

Máte na své NASce od QNAPu uloženou tunu souborů a tak trochu flákáte jejich kategorizaci a třídění? Nově inovovaná funkce QNAP Qsirch je tak přesně pro vás, neboť přináší komplexní vyhledávací mechanismus, který by měl najít i ten nejzapadnutější soubor na vašem NASu.

QNAP Qsirch je vyhledávací engine, který se ve své podstatě velmi podobá tomu, co dělá s internetovými daty Google. Kromě klasického fulltextového vyhledávání Qsirch nabízí několik pokročilejších (a zajímavějších) funkcí navíc, jako je například vyhledávání dle metadat souborů, nebo vyhledávání podobných či přidružených souborů, ke kterému je využíváno strojové učení. V tomto ohledu vyhledávání například obrázků funguje velmi podobně jako v iOS/macOS. Do vyhledávače zadáte například heslo „pes“ a pokud máte nějaké fotky se psy v NASu, Qsirch vám je vyhledá.

Search-by-Photo-Colors

Nejnovější Qsirch verze 4.0 je dostupný pro takřka všechny NASy od QNAPu, jež mají nainstalovaný alespoň QTS 4.3 a obsahují minimálně 2 GB operační paměti (doporučená kapacita jsou 4 GB). Aplikace je dostupná skrze systémový obchod s aplikacemi. Po jejím nainstalování začne s indexováním obsahu, které může chvíli trvat v závislosti na tom, kolik dat v jednotce máte a jak výkonným hardwarem disponuje. S výkonnými procesory a plně flashovým úložištěm bude indexování souborů pochopitelně rychlejší, než s méně výkoným ARM-based NASem s 2 GB RAM a plotnovými disky ve standardním zapojení.

Z pohledu Apple uživatelů je Qsirch ještě zajímavějším řešením a to ze dvou důvodů. Od verze 4.0 Qsirch podporuje integraci do Finderu, prohledávání NASu tak můžete provádět přímo z prostředí finderu, po zadání vyhledávaného hesla do vyhledávacího okna. Qsirch také funguje prostřednictvím iOS aplikace, kdy je tento vyhledávací nástroj k dispozici i na mobilní platformě (vyžaduje min. iOS 9 nebo Android 4.4). V neposlední řadě je k dispozici Qsirch i jako plug-in pro Google Chrome a Firefox.

QNAP Qsirch vyhledávací nastroj (9)

Aplikace Qsirch nabízí široké možnosti nastavení a personalizace, jak je to u podobných aplikací a řešení obvyklé. V tomto případě je možné velice detailně specifikovat fungování vyhledávacího enginu, určovat do jakých složek se může dívat a do jakých nikoliv, určovat práva pro čtení/editaci jednotlivých uživatelů připojených k NASu a mnoho dalších možností. Qsirch umí vytvořit také zajímavá statistická data na základě všech uložených souborů. Kromě grafického znázornění poměru různých typů souborů, dovede aplikace také zobrazovat například snímky dle lokace jejich pořízení. Tedy opět něco, na co jsme zvyklí z iOS/macOS. Rozšíření Qsirch pravděpodobně není vyloženě řešením pro každého, byť užitečnost mu nejde upřít. Pokud však máte  NAS již dlouho a nejste příliš pořádní, dokážete díky němu najít i soubory, o kterých už nevíte, že je máte. A to se může hodit.

Dnes nejčtenější

.