Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali o zajímavé zprávě, která nejen v diskuzi u tohoto článku vyvolala vcelku rozruch. Apple se totiž po smrti několika jedinců, u kterých za smrt mohl tzv. vaping, rozhodl z App Storu smazat veškeré aplikace, které s tímto pojmem všeobecně souvisely. Jablečná společnost nikdy nedovolila, aby se v App Storu nacházely aplikace, které by zprostředkovávaly prodej náplní a dalšího příslušenství pro vaping. Naopak se však v App Storu mohly nacházet aplikace, které o vapingu pouze informovaly prostřednictvím zpráv apod. Mnoho velkým společnostem nabízejících vapovací přístroje a příslušenství k nim se tohle rozhodnutí samozřejmě nelíbí.

Mezi jednu z těchto velkých společností patří také PAX, která je na App Storu prakticky závislá. Vyrábí totiž vaporizéry, které může uživatel ovládat pomocí aplikace v telefonu. Vybrat si může například podsvícení vaporizéru, anebo třeba jeho sílu a další aspekty. Společnost PAX se rozhodla, že celou tuto „kauzu“ nenechá ležet ladem. Uvádí, že respektuje rozhodnutí Applu, ale na druhou stranu tímto krokem vzal kalifornský gigant klasickým uživatelům vaporizérů možnost tato zařízení ovládat. Společnost PAX doufá, že s Applem najde společné východisko. Aplikace společnosti PAX by navíc údajně měla v budoucnu využívat technologie, která byla nazvaná PodID. Pomocí této technologie bude uživatel schopen v aplikaci zjistit, jaké látky se nachází v jeho náplni, což by mohlo změnit rozhodování uživatele. Uživatelé, kteří mají ve svém zařízení aplikaci PAX nainstalovanou, ji nadále využívat mohou. Problém je však samozřejmě u nových uživatelů, kteří aplikaci v App Storu jednoduše nenajdou.

Apple se rozhodl veškeré aplikace týkající se vapování odstranit poté, co bylo zjištěno přes 2 tisíce případů, kdy v důsledku vapování došlo k selhání plic. Z těchto přesně 2 172 případů zemřelo už 42 lidí. Nutno podotknout, že tato úmrtí nezpůsobily klasické legální náplně, nýbrž náplně s obsahem zakázaných látek. Rozhodně tedy není fér „házet“ všechny milovníky vapingu do jednoho pytle. Sám uživatel si může zvolit, jakou náplň si do svého vaporizéru zakoupí – a pokud si není jistý jejím původem, tak by ji raději neměl používat, anebo by měl minimálně vyčkat na uvedení technologie PodID či jiné podobné, která dokáže zjistit složení.

Dnes nejčtenější

.