Zavřít reklamu

Ač to pomalu vypadalo, že doba útlaku a nekonečné perzekuce technologických gigantů je u konce, není tomu tak. Samozřejmě berte první větu s mírnou nadsázkou, většina společností konec konců moc dobře ví, jak se dají zákony obejít, či jak si je minimálně přizpůsobit tak, aby byly zisky vyšší a daně pokud možno co nejnižší, a tak je občasná regulace potřeba. V případě Applu se ale jedná spíše o pozici obětního beránka, který schytává rány za všechny ostatní.

Není to tak dávno, co se do jablečné společnosti opřela Margrethe Vestager, která dohlíží na regulaci antimonopolního jednání v rámci Evropské unie a dává jednotlivým členským zemím a korporacím možnost vyjádřit své obavy. Jedna z kauz se ostatně týkala právě i Applu, který se údajně dlouhou dobu vyhýbal daním v Irsku, což mu v podstatě schválila i místní vláda. Bohužel to vypadá, že vzájemná dohoda nakonec jablečné společnosti příliš neprospěje. Margrethe totiž usnesla, že kalifornský gigant musí zemi doplatit zpětně až 13 miliard eur na daních, což rozhodně není malá částka. Regulační orgány však s Applem ještě nejsou hotovy a vypadá to, že společnost čeká další nepříjemné pozvání na kobereček, tentokrát co se týče přesunu peněz mezi jednotlivými členskými zeměmi do Irska a zneužívání daňových zákonů. Je zkrátka vidět, že si Vestager na Apple dost zasedla a pokusí se mu působení v Evropské unii co nejvíce znepříjemnit.

Zatímco zneužívání daňových zákonů a hledání cestiček v legislativě potvrdil i irský soud, podle regulačních orgánů, a zejména tedy Margrethe, je dokonce už jen převádění peněz z většiny evropských zemí zpět do Irska nelegální. K tomu poskytuje rovnou několik pádných argumentů, včetně toho, že většina společností platí daně podle toho, v jaké zemi se nacházejí a nadnárodní korporace takto ničí konkurenci. Konec konců, Irsko je jedna z nejbenevolentnějších zemí co se týče korporátní daně a kromě již takto nízké sazby si Apple vyjednal dohodu také s vládou, díky níž odvádí v podstatě nulové poplatky. Tahanice nejspíše pár měsíců potrvají, a stejně tak i debata kolem toho, zda jablečná společnost zneužívá App Store k znevýhodňování konkurence. Regulační orgány si došláply i na toto odvětví a vypadá to, že si Apple zavařil na více frontách najednou. Ostatně, byla to právě švédská společnost Spotify, která na kalifornského giganta vypsala oficiální stížnost, podle níž App Store zbytečně limituje platformy třetích stran a svazuje je nesmyslnými pravidly. Uvidíme, zda bude mít Margrethe Vestager poslední slovo, nebo Apple zvítězí.

Dnes nejčtenější

.